Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 433349

Prinos mišićnog tkiva i povezanost pokazatelja mesnatosti svinja različitih genotipova


Senčić, Đuro; Kralik, Gordana; Petričević, Antun; Jovanovac, Sonja
Prinos mišićnog tkiva i povezanost pokazatelja mesnatosti svinja različitih genotipova // Znanost i praksa u poljoprivredi i prehrambenoj tehnologiji, 24 (1994), 1; 80-87 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 433349 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Prinos mišićnog tkiva i povezanost pokazatelja mesnatosti svinja različitih genotipova
(Muscle tissue yield and relationship between meatness characteristics at different genotypes of pigs)

Autori
Senčić, Đuro ; Kralik, Gordana ; Petričević, Antun ; Jovanovac, Sonja

Izvornik
Znanost i praksa u poljoprivredi i prehrambenoj tehnologiji (0352-1346) 24 (1994), 1; 80-87

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
mesnatost ; genotipovi ; svinje
(Meatness ; genotypes ; pigs)

Sažetak
U cilju utvrđivanja potencijalnih selekcijskih kriterija za povećanje mesnatosti svinja velikog jorkšira, švedskog landrasa te linija 1 i 3, istražena je fenotipska povezanost pokazatelja mesnatosti. Svinje su zaklane s prosječnom tj. masom od 105 kg, a njihove polovice disecirane prema metodi Wenigera i sur. (1963). Najveći udio mišićnog tkiva u polovicama imala je linija 1 (58, 17 %), a zatim slijede linija 3 (57, 10 %), švedski landras (56, 49 %) i veliki jorkšir (50, 99 %). Između udjela mišićnog tkiva osnovnih dijelova polovica i udjela mišićnog tkiva u polovicama utvrđena je jaka do vrlo jaka i statistički značajna povezanost kod svih analiziranih genotipova. Kod velikog jorkšira u najjačoj povezanosti s udjelom mišićnog tkiva u polovicama je udio mišićnog tkiva buta, kod švedskog landrasa i linije 3 to je udio mišićnog tkiva leđa, a kod linije 1 to je udio mišićnog tkiva vrata.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Sonja Jovanovac (autor)

Avatar Url Gordana Kralik (autor)

Avatar Url Đuro Senčić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Senčić, Đuro; Kralik, Gordana; Petričević, Antun; Jovanovac, Sonja
Prinos mišićnog tkiva i povezanost pokazatelja mesnatosti svinja različitih genotipova // Znanost i praksa u poljoprivredi i prehrambenoj tehnologiji, 24 (1994), 1; 80-87 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Senčić, Đ., Kralik, G., Petričević, A. & Jovanovac, S. (1994) Prinos mišićnog tkiva i povezanost pokazatelja mesnatosti svinja različitih genotipova. Znanost i praksa u poljoprivredi i prehrambenoj tehnologiji, 24 (1), 80-87.
@article{article, author = {Sen\v{c}i\'{c}, \DJuro and Kralik, Gordana and Petri\v{c}evi\'{c}, Antun and Jovanovac, Sonja}, year = {1994}, pages = {80-87}, keywords = {mesnatost, genotipovi, svinje}, journal = {Znanost i praksa u poljoprivredi i prehrambenoj tehnologiji}, volume = {24}, number = {1}, issn = {0352-1346}, title = {Prinos mi\v{s}i\'{c}nog tkiva i povezanost pokazatelja mesnatosti svinja razli\v{c}itih genotipova}, keyword = {mesnatost, genotipovi, svinje} }
@article{article, author = {Sen\v{c}i\'{c}, \DJuro and Kralik, Gordana and Petri\v{c}evi\'{c}, Antun and Jovanovac, Sonja}, year = {1994}, pages = {80-87}, keywords = {Meatness, genotypes, pigs}, journal = {Znanost i praksa u poljoprivredi i prehrambenoj tehnologiji}, volume = {24}, number = {1}, issn = {0352-1346}, title = {Muscle tissue yield and relationship between meatness characteristics at different genotypes of pigs}, keyword = {Meatness, genotypes, pigs} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font