Pregled bibliografske jedinice broj: 432033
Pakiranje voćnih sokova
Pakiranje voćnih sokova, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 432033 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Pakiranje voćnih sokova
(Packaging of fruit juices)
Autori
Krajačić, Marijana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
27.10
Godina
2009
Stranica
18
Mentor
Šeruga, Marijan
Neposredni voditelj
Jakobek, Lidija
Ključne riječi
Voćni sok; Rok uporabe; Ambalaža; Ambalažni materijal; Askorbinska kiselina
(Fruit juice; Shelf life; Package; Packaging materials; Ascorbic acid)
Sažetak
U ovom radu cilj je bio prikazati pakiranje voćnih sokova te probleme vezane uz pakiranje voćnih sokova u različite ambalažne materijale. Voćni sokovi su osjetljiva namirnica na koju znatno utječu oksidativne promjene koje uzrokuju smanjenje nutritivne vrijednosti sokova te kvarenje. Cilj pakiranja voćnih sokova je održati ih svježima i nepromijenjenih organoleptičkih i nutritivnih svojstava što duže vrijeme. U pogledu nutritivnih vrijednosti najvažnije je očuvati količinu vitamina u voćnim sokovima kroz što duži vremenski period. Voćni sokovi pakiraju se najčešće u staklenu ambalažu, ambalažu od polimernih materijala te ambalažu od kombiniranih materijala.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130471-0451 - Prijenos topline i toplinska svojstva pri procesiranju hrane (Šeruga, Bernarda, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek