Pregled bibliografske jedinice broj: 430944
Mikrobiološki kriteriji za mliječne proizvode
Mikrobiološki kriteriji za mliječne proizvode // Mljekarski list, 45 (2009), 10; 36-39 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 430944 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mikrobiološki kriteriji za mliječne proizvode
(Microbiological criteria for dairy products)
Autori
Zdolec, Nevijo
Izvornik
Mljekarski list (0351-9104) 45
(2009), 10;
36-39
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
mikrobiologija; mliječni proizvodi; kriteriji
(microbiology; dairy products; criteria)
Sažetak
Subjekti u poslovanju hranom moraju osigurati sukladnost hrane s propisanim mikrobiološkim kriterijima što se ostvaruje provođenjem mjera u svakoj fazi proizvodnje, prerade i distribucije, uključujući maloprodaju u okvirima dobre higijenske prakse i načela HACCP-a. Poznato je da je odgovornost za zdravstvenu ispravnost hrane na subjektima u poslovanju s hranom, a mikrobiološka ispravnost je tu od primarnog značaja. Preuzimanjem odgovornosti za sigurnost hrane, subjekti u poslovanju s hranom moraju dokazati da je njihova hrana sigurna, odnosno da se proces proizvodnje odvija u higijenskim uvjetima. Inspekcijske službe tijekom službenih kontrola između ostalog će provjeravati sukladnost s mikrobiološkim kriterijima sigurnosti hrane i higijene procesa. To znači da subjekti u poslovanju s hranom i dalje moraju uzorkovati i slati na mikrobiološke pretrage uzorke hrane i obrisaka kako bi dokazali da su kritične točke proizvodnje pod kontrolom i proizvod zdravstveno ispravan. Dakle, nema mjesta ukidanju mikrobiološke kontrole i monitoringa kako su to neki subjekti u poslovanju s hranom sebi protumačili, na primjer u dijelu određivanja mikrobiološke čistoće objekta.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Projekti:
053-0531854-1851 - Veterinarsko javno zdravstvo u proizvodnji zdrave hrane (Hadžiosmanović, Mirza, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb
Profili:
Nevijo Zdolec
(autor)