Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 430944

Mikrobiološki kriteriji za mliječne proizvode


Zdolec, Nevijo
Mikrobiološki kriteriji za mliječne proizvode // Mljekarski list, 45 (2009), 10; 36-39 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


CROSBI ID: 430944 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mikrobiološki kriteriji za mliječne proizvode
(Microbiological criteria for dairy products)

Autori
Zdolec, Nevijo

Izvornik
Mljekarski list (0351-9104) 45 (2009), 10; 36-39

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
mikrobiologija; mliječni proizvodi; kriteriji
(microbiology; dairy products; criteria)

Sažetak
Subjekti u poslovanju hranom moraju osigurati sukladnost hrane s propisanim mikrobiološkim kriterijima što se ostvaruje provođenjem mjera u svakoj fazi proizvodnje, prerade i distribucije, uključujući maloprodaju u okvirima dobre higijenske prakse i načela HACCP-a. Poznato je da je odgovornost za zdravstvenu ispravnost hrane na subjektima u poslovanju s hranom, a mikrobiološka ispravnost je tu od primarnog značaja. Preuzimanjem odgovornosti za sigurnost hrane, subjekti u poslovanju s hranom moraju dokazati da je njihova hrana sigurna, odnosno da se proces proizvodnje odvija u higijenskim uvjetima. Inspekcijske službe tijekom službenih kontrola između ostalog će provjeravati sukladnost s mikrobiološkim kriterijima sigurnosti hrane i higijene procesa. To znači da subjekti u poslovanju s hranom i dalje moraju uzorkovati i slati na mikrobiološke pretrage uzorke hrane i obrisaka kako bi dokazali da su kritične točke proizvodnje pod kontrolom i proizvod zdravstveno ispravan. Dakle, nema mjesta ukidanju mikrobiološke kontrole i monitoringa kako su to neki subjekti u poslovanju s hranom sebi protumačili, na primjer u dijelu određivanja mikrobiološke čistoće objekta.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Projekti:
053-0531854-1851 - Veterinarsko javno zdravstvo u proizvodnji zdrave hrane (Hadžiosmanović, Mirza, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nevijo Zdolec (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Zdolec, Nevijo
Mikrobiološki kriteriji za mliječne proizvode // Mljekarski list, 45 (2009), 10; 36-39 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
Zdolec, N. (2009) Mikrobiološki kriteriji za mliječne proizvode. Mljekarski list, 45 (10), 36-39.
@article{article, author = {Zdolec, Nevijo}, year = {2009}, pages = {36-39}, keywords = {mikrobiologija, mlije\v{c}ni proizvodi, kriteriji}, journal = {Mljekarski list}, volume = {45}, number = {10}, issn = {0351-9104}, title = {Mikrobiolo\v{s}ki kriteriji za mlije\v{c}ne proizvode}, keyword = {mikrobiologija, mlije\v{c}ni proizvodi, kriteriji} }
@article{article, author = {Zdolec, Nevijo}, year = {2009}, pages = {36-39}, keywords = {microbiology, dairy products, criteria}, journal = {Mljekarski list}, volume = {45}, number = {10}, issn = {0351-9104}, title = {Microbiological criteria for dairy products}, keyword = {microbiology, dairy products, criteria} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font