Pregled bibliografske jedinice broj: 42991
Odabir ambalažnog materijala za pakiranje: II - voća i povrća
Odabir ambalažnog materijala za pakiranje: II - voća i povrća // Ambalaža, 5 (2000), 2; 14-19 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 42991 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Odabir ambalažnog materijala za pakiranje: II - voća i povrća
(Selection of a food packaging materials: II - fruits and vegetables)
Autori
Galić, Kata
Izvornik
Ambalaža 5
(2000), 2;
14-19
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
Ambalažni materijali; povrće; voće;
(Packaging materials; vegetables; fruits)
Sažetak
Da bi se odabrao adekvatan ambalažni materijal, za pojedini prehrambeni proizvod, potrebno je uzeti u obzir niz čimbenika. U prvom redu potrebno je voditi računa o stabilnosti samog proizvoda odnosno sastojaka, poput proteina, masti i vitamina kod kojih može doći do neželjenih promjena kao posljedica izlaganja svjetlu, utjecaju kisika i promjeni aktiviteta vode samog proizvoda. Stabilnost proizvoda prema tome ovisi o njegovoj kemijskoj, biokemijskoj i fizičkoj prirodi na čiju stabilnost će značajan utjecaj imati i barijerne karakteristike ambalaže. Nadalje, potrebno je voditi računa i o čimbenicima iz okoline (kao što su temperatura, relativna vlaga, kisik i svjetlost) kojima je pakovanje izložene tijekom distribucije i skladištenja. U ovom radu je dat kratki pregled čimbenika koji odlučuju o odabiru ambalažnih materijala namijenjenih za pakiranje voća i povrća.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA