Pregled bibliografske jedinice broj: 429761
Uvid u fenolni sastav voća i proizvoda od voća
Uvid u fenolni sastav voća i proizvoda od voća, 2009., diplomski rad, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
CROSBI ID: 429761 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Uvid u fenolni sastav voća i proizvoda od voća
(Insight in the phenolic composition of fruit and fruit products)
Autori
Ljubetić, Katija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet
Mjesto
Split
Datum
07.10
Godina
2009
Stranica
72
Mentor
Katalinić, Višnja
Neposredni voditelj
Ljubenkov, Ivica
Ključne riječi
Fenolne kiseline ; Flavonoidi ; Suho voće ; Proizvodi od voća ; HPLC
(Phenolic acids ; flavonoids ; Dry fruit ; Fruit products ; HPLC)
Sažetak
Cilj ovog diplomskog rada bio je odrediti udio ukupnih fenolnih spojeva, te pojedinih flavonoida i fenolnih kiselina u alkoholnim ekstraktima suhog voća koje se koristi kao sirovina u procesu proizvodnje, kao i u ekstraktima gotovih proizvoda: džemovima, marmeladama i voćnom namazu. Za određivanje koncentracije ukupnih fenola korištena je spektrofotometrijska metoda po Folin-Ciocalteu. Za separaciju, identifikaciju i kvantifikaciju pojedinih fenolnih kiselina i flavonoida korištena je visoko-tlačna tekućinska kromatografija na reverznoj fazi (HPLC-RP-DAD). Pomoću retencionih vremena i kalibracijske krivulje poznatog fenolnog spoja urađena je identifikacija i kvantifikacija pojedinih flavonoida i fenolnih kiselina u ekstraktima sirovina i gotovih proizvoda. Potvrđene su razlike u sastavu i količini pojedinih fenolnih spojeva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
011-2160547-2226 - Prirodni izvori resveratrola i njegov sinergijski učinak s drugim polifenolima (Katalinić, Višnja, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split