Pregled bibliografske jedinice broj: 429026
Čimbenici u uzgoju brokule kao funkcionalne hrane
Čimbenici u uzgoju brokule kao funkcionalne hrane, 2009., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 429026 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Čimbenici u uzgoju brokule kao funkcionalne hrane
(Factors of growing broccoli as functional food)
Autori
Đuranić, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
21.09
Godina
2009
Stranica
20
Mentor
Fabek, Sanja
Ključne riječi
Brassica oleracea L. var. italica; fitokemikalije; glukozinolati
(Brassica oleracea L. var. italica; phytochemicals; glukozinolati)
Sažetak
Pod funkcionalnom hranom se smatraju namirnice koje uz osnovnu nutritivnu vrijednost imaju i pozitivan utjecaj na opće zdravlje ljudi te smanjuju rizik razvoja pojedinih bolesti. Brokula se izdvaja među funkcionalnim namirnicama biljnog porijekla jer sadrži vlakna, esencijalne minerale i bioaktivne spojeve (polifenoli, glukozinolati, vitamini). Među njima posebno mjesto imaju glukozinolati čiji produkti razgradnje imaju antikancerogenu aktivnost. Upravo zbog te činjenice provode se brojna istraživanja različitih čimbenika na uzgoj brokule kao funkcionalne hrane. Osim genotipa, promatraju se i faze razvoja biljke, udio fitokemikalija u biljnim dijelovima te okolinski faktori (rok uzgoja, gnojidba, navodnjavanje, opskrbljenost tla hranivima) kao i uvjeti čuvanja i način pripreme same namirnice. Potrebno je poznavati utjecaj svih navedenih čimbenika kako bi uzgojili brokulu standardnih agronomskih svojstava i ciljano povećanog sadržaja glukozinolata.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1782133-2132 - Brokula kao funkcionalna hrana
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Sanja Fabek Uher
(mentor)