Pregled bibliografske jedinice broj: 426460
Kemijske promjene pšenične krupice tijekom postupka ekstruzije
Kemijske promjene pšenične krupice tijekom postupka ekstruzije // Proceedings of the 4th International Scientific Conference on Production Engineering (RIM 2003) / Karabegović, Isak ; Jurković, Milan ; Doleček, Vlatko (ur.).
Bihać, 2003. str. 965-970 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 426460 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kemijske promjene pšenične krupice tijekom postupka ekstruzije
(Chemical Changes of Wheat Semolina During the Extrusion Cooking)
Autori
Kovaček, Damir ; Ninčević, Antonela ; Miljević, Ivana ; Vikić-Topić, Dražen ; Brnčić, Mladen ; Tripalo, Branko ; Ježek, Damir ; Ćurić, Duška ; Karlović, Damir ; Fegeš, Maja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Proceedings of the 4th International Scientific Conference on Production Engineering (RIM 2003)
/ Karabegović, Isak ; Jurković, Milan ; Doleček, Vlatko - Bihać, 2003, 965-970
ISBN
9958-624-16-8
Skup
International Scientific Conference on Production Engineering
Mjesto i datum
Bihać, Bosna i Hercegovina, 25.09.2003. - 27.09.2003
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
ekstruzija; izopeptidne veze; molekularno modeliranje; FT-IR spektroskopija
(extrusion; isopeptide bonds; molecular modeling; FT-IR spectroscopy)
Sažetak
Posljednjih pedesetak godina nailazimo na sve veću primjenu postupka ekstruzije u prehrambenoj i fermentativnoj industriji. Tijekom procesa ekstruzije dolazi do kemijskih promjena u sirovini izazvanih toplinskom i mehaničkom energijom u ekstruderu. Pod utjecajem visoke temperature i tlaka dolazi do unakrsnog povezivanja što ima za posljedicu promjene proteinske strukture, te nastanka novih izopeptidnih veza. Budući da nastanak novih izopeptidnih veza doprinosi največim dijelom promjenama nutritivnih svojstava gotovog, ekstrudiranog proizvoda, naša istraživanja bila su usmjerena na proučavanje i interpretaciju njihovog nastanka primjenom metoda molekularnog modeliranja i FT-IR spektroskopije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Damir Kovaček
(autor)
Damir Ježek
(autor)
Dražen Vikić-Topić
(autor)
Damir Karlović
(autor)
Duška Ćurić
(autor)
Antonela Ninčević Grassino
(autor)
Mladen Brnčić
(autor)
Maja Dent
(autor)
Branko Tripalo
(autor)