Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 426460

Kemijske promjene pšenične krupice tijekom postupka ekstruzije


Kovaček, Damir; Ninčević, Antonela; Miljević, Ivana; Vikić-Topić, Dražen; Brnčić, Mladen; Tripalo, Branko; Ježek, Damir; Ćurić, Duška; Karlović, Damir; Fegeš, Maja
Kemijske promjene pšenične krupice tijekom postupka ekstruzije // Proceedings of the 4th International Scientific Conference on Production Engineering (RIM 2003) / Karabegović, Isak ; Jurković, Milan ; Doleček, Vlatko (ur.).
Bihać, 2003. str. 965-970 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 426460 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kemijske promjene pšenične krupice tijekom postupka ekstruzije
(Chemical Changes of Wheat Semolina During the Extrusion Cooking)

Autori
Kovaček, Damir ; Ninčević, Antonela ; Miljević, Ivana ; Vikić-Topić, Dražen ; Brnčić, Mladen ; Tripalo, Branko ; Ježek, Damir ; Ćurić, Duška ; Karlović, Damir ; Fegeš, Maja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Proceedings of the 4th International Scientific Conference on Production Engineering (RIM 2003) / Karabegović, Isak ; Jurković, Milan ; Doleček, Vlatko - Bihać, 2003, 965-970

ISBN
9958-624-16-8

Skup
International Scientific Conference on Production Engineering

Mjesto i datum
Bihać, Bosna i Hercegovina, 25.09.2003. - 27.09.2003

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
ekstruzija; izopeptidne veze; molekularno modeliranje; FT-IR spektroskopija
(extrusion; isopeptide bonds; molecular modeling; FT-IR spectroscopy)

Sažetak
Posljednjih pedesetak godina nailazimo na sve veću primjenu postupka ekstruzije u prehrambenoj i fermentativnoj industriji. Tijekom procesa ekstruzije dolazi do kemijskih promjena u sirovini izazvanih toplinskom i mehaničkom energijom u ekstruderu. Pod utjecajem visoke temperature i tlaka dolazi do unakrsnog povezivanja što ima za posljedicu promjene proteinske strukture, te nastanka novih izopeptidnih veza. Budući da nastanak novih izopeptidnih veza doprinosi največim dijelom promjenama nutritivnih svojstava gotovog, ekstrudiranog proizvoda, naša istraživanja bila su usmjerena na proučavanje i interpretaciju njihovog nastanka primjenom metoda molekularnog modeliranja i FT-IR spektroskopije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Kovaček, Damir; Ninčević, Antonela; Miljević, Ivana; Vikić-Topić, Dražen; Brnčić, Mladen; Tripalo, Branko; Ježek, Damir; Ćurić, Duška; Karlović, Damir; Fegeš, Maja
Kemijske promjene pšenične krupice tijekom postupka ekstruzije // Proceedings of the 4th International Scientific Conference on Production Engineering (RIM 2003) / Karabegović, Isak ; Jurković, Milan ; Doleček, Vlatko (ur.).
Bihać, 2003. str. 965-970 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Kovaček, D., Ninčević, A., Miljević, I., Vikić-Topić, D., Brnčić, M., Tripalo, B., Ježek, D., Ćurić, D., Karlović, D. & Fegeš, M. (2003) Kemijske promjene pšenične krupice tijekom postupka ekstruzije. U: Karabegović, I., Jurković, M. & Doleček, V. (ur.)Proceedings of the 4th International Scientific Conference on Production Engineering (RIM 2003).
@article{article, author = {Kova\v{c}ek, Damir and Nin\v{c}evi\'{c}, Antonela and Miljevi\'{c}, Ivana and Viki\'{c}-Topi\'{c}, Dra\v{z}en and Brn\v{c}i\'{c}, Mladen and Tripalo, Branko and Je\v{z}ek, Damir and \'{C}uri\'{c}, Du\v{s}ka and Karlovi\'{c}, Damir and Fege\v{s}, Maja}, year = {2003}, pages = {965-970}, keywords = {ekstruzija, izopeptidne veze, molekularno modeliranje, FT-IR spektroskopija}, isbn = {9958-624-16-8}, title = {Kemijske promjene p\v{s}eni\v{c}ne krupice tijekom postupka ekstruzije}, keyword = {ekstruzija, izopeptidne veze, molekularno modeliranje, FT-IR spektroskopija}, publisherplace = {Biha\'{c}, Bosna i Hercegovina} }
@article{article, author = {Kova\v{c}ek, Damir and Nin\v{c}evi\'{c}, Antonela and Miljevi\'{c}, Ivana and Viki\'{c}-Topi\'{c}, Dra\v{z}en and Brn\v{c}i\'{c}, Mladen and Tripalo, Branko and Je\v{z}ek, Damir and \'{C}uri\'{c}, Du\v{s}ka and Karlovi\'{c}, Damir and Fege\v{s}, Maja}, year = {2003}, pages = {965-970}, keywords = {extrusion, isopeptide bonds, molecular modeling, FT-IR spectroscopy}, isbn = {9958-624-16-8}, title = {Chemical Changes of Wheat Semolina During the Extrusion Cooking}, keyword = {extrusion, isopeptide bonds, molecular modeling, FT-IR spectroscopy}, publisherplace = {Biha\'{c}, Bosna i Hercegovina} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font