Pregled bibliografske jedinice broj: 426328
Znanstveni projekt Permeacijska svojstva nekih polimernih materijala za pakiranje hrane
Znanstveni projekt Permeacijska svojstva nekih polimernih materijala za pakiranje hrane // Polimeri, 29 (2008), 3; 189-191 (podatak o recenziji nije dostupan, prikaz, stručni)
CROSBI ID: 426328 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Znanstveni projekt Permeacijska svojstva nekih polimernih materijala za pakiranje hrane
(Scientific project Permeation properties of some polymers used for food packaging)
Autori
Galić, Kata
Izvornik
Polimeri (0351-1871) 29
(2008), 3;
189-191
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, prikaz, stručni
Ključne riječi
projekt; polimeri; pakiranje; hrana
(project; polymers; packaging; food)
Sažetak
Ovaj znanstveni projekt, koji je odobrilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske uključuje i znanstvenike Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, voditeljicu prof. dr. sc. Katu Galić, asistenticu dipl. ing. Miu Kurek i suradnicu mr. sc. Milicu Gačić ; tako i stručnjake iz gospodarstva: dr. sc. Sašu Mrkića iz tvrtke Kraš d.d., te Zorana Gošeka, dipl. ing. i Marija Ščetara, dipl. ing., zaposlenike tvrtke Podravka d.d. Istraživanje je od velike važnosti ne samo za prehrambenu industriju, za pakiranje niza različitih proizvoda (hrane i pića), već i za farmaceutsku industriju gdje se također zahtijevaju barijerna svojstva ambalažnog materijala. Važnost istraživanja očituje se ne samo u tome da se iznađu mogućnosti za produljenje trajnosti proizvoda već i u udovoljavanju zakonskim propisima, i nacionalnim (NN 48/2008) i propisima Europske unije (2002/72/EC), koji se odnose na materijale u dodiru s hranom. Samim pakiranjem hrane u različitu ambalažu isključivanjem utjecaja niza čimbenika iz okoline kao što je npr. utjecaj kisika, produljuje se trajnost upakiranog sadržaja. Zbog toga je nužno eksperimentalnim metodama provesti karakterizaciju ambalažnih materijala s poboljšanim barijernim svojstvima, što je važno za dobavljače materijala i krajnje korisnike ambalaže (prehrambenu industriju).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-1252971-2805 - Permeacijska svojstva nekih polimernih materijala za pakiranje hrane (Galić, Kata, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Kata Galić
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Scopus
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CA Search (Chemical Abstracts)
- World Textiles
- Chemical Safety New Base
- DIALOG Sourceone (SM) Eng.
- El Compendex Plus, Maro Polymer Notes
- Mechanical Engineering Abstracts
- Pascal
- Referativny Zhurnal
- SCOPUS
- Textile Technology Digest
- World Translations Index.