Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 425282

Jestiva ambalaža u prehrambenoj industriji


Galić, Kata
Jestiva ambalaža u prehrambenoj industriji // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 4 (2009), 1-2; 23-31 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, ostalo)


CROSBI ID: 425282 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Jestiva ambalaža u prehrambenoj industriji
(Edible films in the food industry)

Autori
Galić, Kata

Izvornik
Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam (1847-3423) 4 (2009), 1-2; 23-31

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, ostalo

Ključne riječi
jestivi filmovi; svojstva; primjene
(edible films; characteristics; applications)

Sažetak
Jestivi filmovi nalaze se u uporabi već niz godina (želatina, kapsule, ovitci za kobasice, prevlake od čokolade, šećera i od voska). Od suvremenih zaštitnih filmova zahtijeva se: (i) dobra barijera prema vlazi ; (ii) dobra barijera na kisik ; i (iii) dobra mehanička i organoleptička svojstva. Aditivi hrane poput antimikotičnih tvari ili antioksidansi također se mogu dodati u jestive filmove u cilju poboljšanja njihovih zaštitnih svojstava koji ipak imaju slabija svojstva u odnosu na nejestive materijale. Primjena jestivih filmova je ogromna: pojedinačna zaštita proizvoda (npr. bombona, suhog voća, sireva, ribe, dijelova mesa, smrznute hrane itd.), kontrola unutarnje vlage ili transporta sokova, npr. kod proizvoda poput pita, pizza (smrznutih ili svježih proizvoda). Svrha jestivih filmova nije u zamjeni za nejestive-sintetičke ambalažne materijale. Njihova primjena očituje se u tome da djeluju na sveukupno poboljšanje kvalitete hrane, povećaju njenu trajnost i/ili smanje udio upotrebljene ambalaže.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-1252971-2805 - Permeacijska svojstva nekih polimernih materijala za pakiranje hrane (Galić, Kata, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Kata Galić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Galić, Kata
Jestiva ambalaža u prehrambenoj industriji // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 4 (2009), 1-2; 23-31 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, ostalo)
Galić, K. (2009) Jestiva ambalaža u prehrambenoj industriji. Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 4 (1-2), 23-31.
@article{article, author = {Gali\'{c}, Kata}, year = {2009}, pages = {23-31}, keywords = {jestivi filmovi, svojstva, primjene}, journal = {Hrvatski \v{c}asopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam}, volume = {4}, number = {1-2}, issn = {1847-3423}, title = {Jestiva ambala\v{z}a u prehrambenoj industriji}, keyword = {jestivi filmovi, svojstva, primjene} }
@article{article, author = {Gali\'{c}, Kata}, year = {2009}, pages = {23-31}, keywords = {edible films, characteristics, applications}, journal = {Hrvatski \v{c}asopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam}, volume = {4}, number = {1-2}, issn = {1847-3423}, title = {Edible films in the food industry}, keyword = {edible films, characteristics, applications} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font