Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 424941

Nutritivna vrijednost pet kultivara rajčice uzgojene na kamenoj vuni


Dobričević, Nadica; Voća, Sandra; Pliestić, Stjepan
Nutritivna vrijednost pet kultivara rajčice uzgojene na kamenoj vuni // Agronomski glasnik, 71 (2009), 1; 3-12 (podatak o recenziji nije dostupan, izvorni znanstveni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 424941 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Nutritivna vrijednost pet kultivara rajčice uzgojene na kamenoj vuni
(Nutritional value of five tomato cultivars grown on rockwool)

Autori
Dobričević, Nadica ; Voća, Sandra ; Pliestić, Stjepan

Izvornik
Agronomski glasnik (0002-1954) 71 (2009), 1; 3-12

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, izvorni znanstveni rad, znanstveni

Ključne riječi
rajčica ; kemijski sastav ; hidropon ; sorte
(tomato ; chemical composition ; hydrponics system ; cultivars)

Sažetak
Kakvoća svježih plodova rajčice uzgojene na kamenoj vuni u hidroponu definirana je unutarnjim parametrima: udjelom suhe tvari, topivom suhom tvari, ukupnom kiselošću, pH, količinom NaCl i L- askorbinske kiseline. Istraživane su sorte: Antinea, Belle, E 27.31299, Hally 344 i Spacestar. Rajčica je posađena u ploče kamene vune dimenzije 100x15x7, 5 cm. U volumen supstrata od 11, 25 L posađene su tri biljke međusobnog razmaka 33 cm. Pokus je postavljen po metodi slučajnog blok rasporeda u 4 ponavljanja, a uzorkovanje je provedeno u tri roka berbe i to u mjesecima: lipanj, srpanj i kolovoz.Udio suhe tvari bio je od 4, 35 do 5, 49% ; šećera od 3, 0 do 4, 2 % ; ukupnih kiselina od 0, 16 do 0, 46% ; vrijednosti pH od 4, 31 do 4, 83 ; soli od 0, 07 do 0, 20% i L-askorbinske kiseline od 12, 47 do 23, 94 mg/100 g svježe sirovine. Testiranjem razlika u osnovnom kemijskom sastavu istraživanih sorti dobivene su razlike u udjelu soli kod drugog roka berbe u prvoj godini istraživanja.

Izvorni jezik
Hrvatski, engleski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-178-1782133-2754 - Nutritivna vrijednost plodovitog i suptropskog povrća (Dobričević, Nadica, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nadica Dobričević (autor)

Avatar Url Stjepan Pliestić (autor)

Avatar Url Sandra Voća (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Dobričević, Nadica; Voća, Sandra; Pliestić, Stjepan
Nutritivna vrijednost pet kultivara rajčice uzgojene na kamenoj vuni // Agronomski glasnik, 71 (2009), 1; 3-12 (podatak o recenziji nije dostupan, izvorni znanstveni rad, znanstveni)
Dobričević, N., Voća, S. & Pliestić, S. (2009) Nutritivna vrijednost pet kultivara rajčice uzgojene na kamenoj vuni. Agronomski glasnik, 71 (1), 3-12.
@article{article, author = {Dobri\v{c}evi\'{c}, Nadica and Vo\'{c}a, Sandra and Pliesti\'{c}, Stjepan}, year = {2009}, pages = {3-12}, keywords = {raj\v{c}ica, kemijski sastav, hidropon, sorte}, journal = {Agronomski glasnik}, volume = {71}, number = {1}, issn = {0002-1954}, title = {Nutritivna vrijednost pet kultivara raj\v{c}ice uzgojene na kamenoj vuni}, keyword = {raj\v{c}ica, kemijski sastav, hidropon, sorte} }
@article{article, author = {Dobri\v{c}evi\'{c}, Nadica and Vo\'{c}a, Sandra and Pliesti\'{c}, Stjepan}, year = {2009}, pages = {3-12}, keywords = {tomato, chemical composition, hydrponics system, cultivars}, journal = {Agronomski glasnik}, volume = {71}, number = {1}, issn = {0002-1954}, title = {Nutritional value of five tomato cultivars grown on rockwool}, keyword = {tomato, chemical composition, hydrponics system, cultivars} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font