Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 424152

Antimikrobna aktivnost bakterija mliječne kiseline na rast bakterije Escherichia coli


Žanko, Maja
Antimikrobna aktivnost bakterija mliječne kiseline na rast bakterije Escherichia coli, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 424152 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Antimikrobna aktivnost bakterija mliječne kiseline na rast bakterije Escherichia coli
(Antimicrobial activity of Lactic acid bacteria on the growth of bacteria Escherichia coli)

Autori
Žanko, Maja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
02.06

Godina
2009

Stranica
42

Mentor
Delaš, Frane

Ključne riječi
disk-difuzijska metoda; Escherichia coli; inhibicija rasta; Lactobacillus acidophilus M92; Lactobacillus plantarum L4
(disk-diffusion method; Escherichia coli; inhibition of growth; Lactobacillus acidophilus M92; Lactobacillus plantarum L4)

Sažetak
Posljednjih tridesetak godina istražuje se mogućnost primjene bakterija mliječne kiseline (BMK) kao probiotičkih pripravaka, u terapijske svrhe, a u svrhu poboljšanja ljudskog zdravlja na prirodan način. Jedno od najznačajnijih djelovanja BMK je antimikrobno djelovanje prema patogenim mikroorganizmima. Stoga je u ovom diplomskom radu istražena mogućnost antimikrobne aktivnosti BMK na rast Escherichia coli, bakterije koja je udomaćeni stanovnik probavnog sustava u čovjeka te je potencijalni patogen koji može uzrokovati veliki broj bolesti. Provedena su istraživanja-praćenje krivulje rasta Escherichia coli pri odabranim temperaturama uzgoja (37°C i 45°C). Istraživanja su pokazala da je rast istraživanog mikroorganizma bio bolji pri temperaturi uzgoja od 37°C. Također su istraženi uvjeti rasta bakterije E. coli u prisutnosti supernatanta BMK Lactobacillus acidophilus M92 i Lactobacillus plantarum L4 pri odabranim temperaturama uzgoja od 37°C i 45°C u vremenskom periodu od 72 sata. Istraživanja su pokazala da oba supernatanta pri odabranim temperaturama imaju inhibitoran učinak, s time da je snažniji inhibitorni učinak pokazao supernatant BMK L.acidophilus M92.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Frane Delaš (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Žanko, Maja
Antimikrobna aktivnost bakterija mliječne kiseline na rast bakterije Escherichia coli, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Žanko, M. (2009) 'Antimikrobna aktivnost bakterija mliječne kiseline na rast bakterije Escherichia coli', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{Z}anko, Maja}, year = {2009}, pages = {42}, keywords = {disk-difuzijska metoda, Escherichia coli, inhibicija rasta, Lactobacillus acidophilus M92, Lactobacillus plantarum L4}, title = {Antimikrobna aktivnost bakterija mlije\v{c}ne kiseline na rast bakterije Escherichia coli}, keyword = {disk-difuzijska metoda, Escherichia coli, inhibicija rasta, Lactobacillus acidophilus M92, Lactobacillus plantarum L4}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{Z}anko, Maja}, year = {2009}, pages = {42}, keywords = {disk-diffusion method, Escherichia coli, inhibition of growth, Lactobacillus acidophilus M92, Lactobacillus plantarum L4}, title = {Antimicrobial activity of Lactic acid bacteria on the growth of bacteria Escherichia coli}, keyword = {disk-diffusion method, Escherichia coli, inhibition of growth, Lactobacillus acidophilus M92, Lactobacillus plantarum L4}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font