Pregled bibliografske jedinice broj: 424152
Antimikrobna aktivnost bakterija mliječne kiseline na rast bakterije Escherichia coli
Antimikrobna aktivnost bakterija mliječne kiseline na rast bakterije Escherichia coli, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 424152 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antimikrobna aktivnost bakterija mliječne kiseline na rast bakterije Escherichia coli
(Antimicrobial activity of Lactic acid bacteria on the growth of bacteria Escherichia coli)
Autori
Žanko, Maja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
02.06
Godina
2009
Stranica
42
Mentor
Delaš, Frane
Ključne riječi
disk-difuzijska metoda; Escherichia coli; inhibicija rasta; Lactobacillus acidophilus M92; Lactobacillus plantarum L4
(disk-diffusion method; Escherichia coli; inhibition of growth; Lactobacillus acidophilus M92; Lactobacillus plantarum L4)
Sažetak
Posljednjih tridesetak godina istražuje se mogućnost primjene bakterija mliječne kiseline (BMK) kao probiotičkih pripravaka, u terapijske svrhe, a u svrhu poboljšanja ljudskog zdravlja na prirodan način. Jedno od najznačajnijih djelovanja BMK je antimikrobno djelovanje prema patogenim mikroorganizmima. Stoga je u ovom diplomskom radu istražena mogućnost antimikrobne aktivnosti BMK na rast Escherichia coli, bakterije koja je udomaćeni stanovnik probavnog sustava u čovjeka te je potencijalni patogen koji može uzrokovati veliki broj bolesti. Provedena su istraživanja-praćenje krivulje rasta Escherichia coli pri odabranim temperaturama uzgoja (37°C i 45°C). Istraživanja su pokazala da je rast istraživanog mikroorganizma bio bolji pri temperaturi uzgoja od 37°C. Također su istraženi uvjeti rasta bakterije E. coli u prisutnosti supernatanta BMK Lactobacillus acidophilus M92 i Lactobacillus plantarum L4 pri odabranim temperaturama uzgoja od 37°C i 45°C u vremenskom periodu od 72 sata. Istraživanja su pokazala da oba supernatanta pri odabranim temperaturama imaju inhibitoran učinak, s time da je snažniji inhibitorni učinak pokazao supernatant BMK L.acidophilus M92.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Frane Delaš
(mentor)