Pregled bibliografske jedinice broj: 42250
Utvrđivanje udjela mišićnog tkiva u svinjskim polovicama
Utvrđivanje udjela mišićnog tkiva u svinjskim polovicama // Zbornik sažetaka XXXIII. znanstvenog skupa hrvatskih agronoma / Varga, Boris ; Pucarić, Aleksandar ; Uremović, Zvonko ; Borošić, Josi (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1997. (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 42250 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utvrđivanje udjela mišićnog tkiva u svinjskim polovicama
(Determination of meat yield in swine carcasses)
Autori
Kralik, Gordana ; Kušec, Goran ; Gutzmirtl, Draženka ; Gutzmirtl, Ivo ; Domjanović, Vinko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka XXXIII. znanstvenog skupa hrvatskih agronoma
/ Varga, Boris ; Pucarić, Aleksandar ; Uremović, Zvonko ; Borošić, Josi - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1997
Skup
XXXIII.znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Pula, Hrvatska, 25.02.1997. - 28.02.1997
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
svinjske polovice; udjel mišićnog tkiva; procjena; matematički izraz
(pig halves; muscle tissue share; estimatiion; mathematical equal)
Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi udjele mišićnog tkiva u trupovima svinja (n=1096) koje su utovljene na svinjogojskim farmama istočne Hrvatske. Za utvrđivanje udjela mišićnog tkiva upotrebljeni su slijedeći matematički izrazi:
Prema utvrđenom udjelu mišićnog tkiva svinjske polovice razvrstane su u trgovačke klase SEUROP. Rezultati istraživanja su pokazali da se mesnatost svinjskih polovica utvrđena pomoću navedenih izraza statistički visoko značajno razlikuje (P<0,01). Razvrstavanje svinjskih polovica u trgovačke klase temeljem utvrđenog udjela mišićnog tkiva povoljnije je pomoću primjene y2 matematičkog izraza. Navedeno upućuje na potrebu provjere y1 matematičkog izraza s obzirom da je isti ugrađen u Pravilnik o utvrđivanju trgovačkih kategorija i klasa svinjskih trupova i polovica (NN 79/1995).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Šumarstvo