Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 42250

Utvrđivanje udjela mišićnog tkiva u svinjskim polovicama


Kralik, Gordana; Kušec, Goran; Gutzmirtl, Draženka; Gutzmirtl, Ivo; Domjanović, Vinko
Utvrđivanje udjela mišićnog tkiva u svinjskim polovicama // Zbornik sažetaka XXXIII. znanstvenog skupa hrvatskih agronoma / Varga, Boris ; Pucarić, Aleksandar ; Uremović, Zvonko ; Borošić, Josi (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1997. (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 42250 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utvrđivanje udjela mišićnog tkiva u svinjskim polovicama
(Determination of meat yield in swine carcasses)

Autori
Kralik, Gordana ; Kušec, Goran ; Gutzmirtl, Draženka ; Gutzmirtl, Ivo ; Domjanović, Vinko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka XXXIII. znanstvenog skupa hrvatskih agronoma / Varga, Boris ; Pucarić, Aleksandar ; Uremović, Zvonko ; Borošić, Josi - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1997

Skup
XXXIII.znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Pula, Hrvatska, 25.02.1997. - 28.02.1997

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
svinjske polovice; udjel mišićnog tkiva; procjena; matematički izraz
(pig halves; muscle tissue share; estimatiion; mathematical equal)

Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi udjele mišićnog tkiva u trupovima svinja (n=1096) koje su utovljene na svinjogojskim farmama istočne Hrvatske. Za utvrđivanje udjela mišićnog tkiva upotrebljeni su slijedeći matematički izrazi: Prema utvrđenom udjelu mišićnog tkiva svinjske polovice razvrstane su u trgovačke klase SEUROP. Rezultati istraživanja su pokazali da se mesnatost svinjskih polovica utvrđena pomoću navedenih izraza statistički visoko značajno razlikuje (P<0,01). Razvrstavanje svinjskih polovica u trgovačke klase temeljem utvrđenog udjela mišićnog tkiva povoljnije je pomoću primjene y2 matematičkog izraza. Navedeno upućuje na potrebu provjere y1 matematičkog izraza s obzirom da je isti ugrađen u Pravilnik o utvrđivanju trgovačkih kategorija i klasa svinjskih trupova i polovica (NN 79/1995).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Šumarstvo



POVEZANOST RADA


Projekti:
079110

Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Draženka Gutzmirtl (autor)

Avatar Url Gordana Kralik (autor)

Avatar Url Goran Kušec (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kralik, Gordana; Kušec, Goran; Gutzmirtl, Draženka; Gutzmirtl, Ivo; Domjanović, Vinko
Utvrđivanje udjela mišićnog tkiva u svinjskim polovicama // Zbornik sažetaka XXXIII. znanstvenog skupa hrvatskih agronoma / Varga, Boris ; Pucarić, Aleksandar ; Uremović, Zvonko ; Borošić, Josi (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1997. (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Kralik, G., Kušec, G., Gutzmirtl, D., Gutzmirtl, I. & Domjanović, V. (1997) Utvrđivanje udjela mišićnog tkiva u svinjskim polovicama. U: Varga, B., Pucarić, A., Uremović, Z. & Borošić, J. (ur.)Zbornik sažetaka XXXIII. znanstvenog skupa hrvatskih agronoma.
@article{article, author = {Kralik, Gordana and Ku\v{s}ec, Goran and Gutzmirtl, Dra\v{z}enka and Gutzmirtl, Ivo and Domjanovi\'{c}, Vinko}, year = {1997}, pages = {139}, keywords = {svinjske polovice, udjel mi\v{s}i\'{c}nog tkiva, procjena, matemati\v{c}ki izraz}, title = {Utvr\djivanje udjela mi\v{s}i\'{c}nog tkiva u svinjskim polovicama}, keyword = {svinjske polovice, udjel mi\v{s}i\'{c}nog tkiva, procjena, matemati\v{c}ki izraz}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Pula, Hrvatska} }
@article{article, author = {Kralik, Gordana and Ku\v{s}ec, Goran and Gutzmirtl, Dra\v{z}enka and Gutzmirtl, Ivo and Domjanovi\'{c}, Vinko}, year = {1997}, pages = {139}, keywords = {pig halves, muscle tissue share, estimatiion, mathematical equal}, title = {Determination of meat yield in swine carcasses}, keyword = {pig halves, muscle tissue share, estimatiion, mathematical equal}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Pula, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font