Pregled bibliografske jedinice broj: 421960
Kemijski sastav mlijeka paških i istarskih ovaca
Kemijski sastav mlijeka paških i istarskih ovaca // 44. Hrvatski i 4. Međunarodni znanstveni simpozij agronoma : zbornik radova / Jovanovac, Sonja ; Kovačević, Vlado (ur.). (ur.).
Osijek, 2009. str. (215)-(216) (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 421960 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kemijski sastav mlijeka paških i istarskih ovaca
(Chemical composition of milk made from Pag and Istrian sheep)
Autori
Dolenčić Špehar, Iva ; Antunac, Neven ; Barać, Zdravko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
44. Hrvatski i 4. Međunarodni znanstveni simpozij agronoma : zbornik radova
/ Jovanovac, Sonja ; Kovačević, Vlado (ur.). - Osijek, 2009, (215)-(216)
Skup
44. Hrvatski i 4. Međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 16.02.2009. - 20.02.2009
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
ovčje mlijeko; paška ovca; istarska ovca; kontrola mliječnosti; kemijski sastav mlijeka
(sheep milk; Pag sheep; Istrian sheep; monitoring milk production; chemical composition of milk.)
Sažetak
Kemijski sastav mlijeka utječe na njegovu hranidbenu vrijednost, mogućnost prerade te fizikalno-kemijske i organoleptičke osobine proizvoda. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj pasmine ovaca (paška i istarska) na promjene kemijskog sastava mlijeka, određivanjem udjela suhe tvari (ST), mliječne masti (M), proteina (P), laktoze (L) i suhe tvari bez masti (Sbm). U svakoj pojedinoj laktaciji (I.-IV.) odabrano je 10 ovaca, odnosno ukupno 40 ovaca od svake pasmine. Ovce (paška i istarska) su tijekom laktacije hranjene isključivo pašom dok su istarske ovce dobivale i sijeno lucerne. Tijekom 2007. godine, kontrole mliječnosti (5) provedene su svakih 30 dana za vrijeme muznog razdoblja, a prikupljeni uzorci mlijeka obiju pasmina ovaca potom su analizirani. Analize kemijskog sastava mlijeka provedene su metodom infracrvene spektrometrije prema HRN ISO 9622:2001. U mlijeku paških ovaca utvrđen je najviši udio laktoze (4, 86 %) i mliječne masti (8, 31 %) u 1. odnosno 2. kontroli, a proteina (6, 43 %), suhe tvari (19, 62 %) i suhe tvari bez masti (11, 85 %) u 5. kontroli. U mlijeku istarskih ovaca najviši udio laktoze (4, 71 %) utvrđen je u 1., mliječne masti (7, 91 %) u 4., a proteina (6, 48 %), suhe tvari (19, 20 %) i suhe tvari bez masti (11, 62 %) u 5. kontroli. Pasmina ovaca imala je značajan (P<0, 01) utjecaj na promjene kemijskog sastava mlijeka. Mlijeko paških ovaca sadržavalo je značajno više (P<0, 05 i P<0, 01) suhe tvari i mliječne masti u 1. i 2., a laktoze u 1., 2., 3., 4. i 5. kontroli u odnosu na mlijeko istarskih ovaca.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1782128-2121 - Tehnološki parametri proizvodnje tradicijskih sireva u funkciji njihove zaštite (Kalit, Samir, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2124 - Funkcionalni mliječni proizvodi od ovčjeg mlijeka (Samaržija, Dubravka, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2127 - Elementi ekološke proizvodnje i analitičke metode za dokazivanje izvornosti sira (Havranek, Jasmina, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb