Pregled bibliografske jedinice broj: 42018
Sadržaj kalija, natrija i magnezija u mesu utovljenih pilića
Sadržaj kalija, natrija i magnezija u mesu utovljenih pilića // Krmiva 2000
Zagreb, 2000. (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 42018 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sadržaj kalija, natrija i magnezija u mesu utovljenih pilića
(Potassium, sodium and magnesium content in the meat of broilers)
Autori
Galonja, Marica ; Kralik, Gordana ; Jurković, Zorica ; Sudar, Rezica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Krmiva 2000
/ - Zagreb, 2000
Skup
Krmiva 2000
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 06.07.2000. - 10.07.2000
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
pileće meso; makroelementi; kalij; natrij; magnezij
(chicken meat; macroelements; potassium; sodium; magnesium)
Sažetak
U radu je ispitan sadržaj makroelemenata kalija, natrija i magnezija, prsnih mišića i batkova s nadbacima utovljenih pilića hranjenih obrocima na bazi kukuruza, odnosno ječma i kukuruza. Radi boljeg iskorištenja hranjivih sastojaka smjesama je dodan enzimatski preparat (2. i 4. skupina). Minerali K, Mg, Na, određeni su atomskom apsorpcionom spektrofotometrijom. U prsnim mišićima ustanovljena je statistički značajna razlika (P<0, 05) u sadržaju kalija i vrlo značajna razlika (P<0, 01) u sadržaju natrija ispitivanih skupina pilića. U mišićima batkova s nadbacima nije ustanovljena statistički značajna razlika u sadržaju ispitivanih makroelemenata između skupina pilića hranjenih smjesama na bazi kukuruza i smjesama na bazi ječma i kukuruza.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Šumarstvo