Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 419744

Djelovanje κ -karagena na početnu temperaturu zamrzavanja surimija srdele


Lenardić, Mirjana
Djelovanje κ -karagena na početnu temperaturu zamrzavanja surimija srdele, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 419744 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Djelovanje κ -karagena na početnu temperaturu zamrzavanja surimija srdele
(Effect of κ - carrageenan on inital freezing point of surimi)

Autori
Lenardić, Mirjana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
17.11

Godina
2006

Stranica
56

Mentor
Dragan Kovačević

Neposredni voditelj
Krešimir Mastanjević

Ključne riječi
početna temperatura zamrzavanja; DTA; surimi srdele; κ -karagen.
(initial freezing point; DTA; surimi; κ - carrageenan.)

Sažetak
Diferencijalnom termičkom analizom (DTA) određena je početna temperatura zamrzavanja Ti uzoraka surimija srdele koji su u različitim masenim omjerima pomiješani s κ -karagenom (w = 0, 3 do 3%). Povezanost mjernih uređaja s računalom omogućilo je neposredno on-line praćenje procesa odmrzavanja uzorka s velikom osjetljivošću mjerenja temperature (10 mK), frekvencijom uzorkovanja (3, 5 kHz) i statističkom filtrcaijom izmjerenih vrijednosti temperaturi i vremena (pravilo ), te jednostavnu obradu i grafičku interpretaciju podataka. Maseni udio vode u uzorku surimija srdele s dodanim tvarima iznosi 79, 05%. Početna temperatura zamrzavanja uzorka surimija srdele određena je iz DTA krivulja. Linearnom regresijom određena je funkcionalna ovisnost masenog udjela dodanih tvari w i početna temperatura zamrzavanja Ti. Za sve uzorke određeni su koeficijenti determinacije koji za uzorke surimija srdele pomiješane sa κ -karagenom iznose R2 = 0, 89. Najveće krioskopsko sniženje početne temperature zamrzavanja pokazuju uzorci surimija srdele s dodtkom κ -karagena u temperaturnom intervalu od -0, 2333 do -0, 75419. Eksperimentalni rezultati uspoređeni su s literaturnim podacima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Krešimir Mastanjević (mentor)

Avatar Url Dragan Kovačević (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Lenardić, Mirjana
Djelovanje κ -karagena na početnu temperaturu zamrzavanja surimija srdele, 2006., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Lenardić, M. (2006) 'Djelovanje κ -karagena na početnu temperaturu zamrzavanja surimija srdele', diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Lenardi\'{c}, Mirjana}, year = {2006}, pages = {56}, keywords = {po\v{c}etna temperatura zamrzavanja, DTA, surimi srdele, κ -karagen.}, title = {Djelovanje κ -karagena na po\v{c}etnu temperaturu zamrzavanja surimija srdele}, keyword = {po\v{c}etna temperatura zamrzavanja, DTA, surimi srdele, κ -karagen.}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Lenardi\'{c}, Mirjana}, year = {2006}, pages = {56}, keywords = {initial freezing point, DTA, surimi, κ - carrageenan.}, title = {Effect of κ - carrageenan on inital freezing point of surimi}, keyword = {initial freezing point, DTA, surimi, κ - carrageenan.}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font