Pregled bibliografske jedinice broj: 418426
Sir i vrhnje, tradicija i politika
Sir i vrhnje, tradicija i politika // Turist kao gost - prilozi kulinarskom turizmu / Rittig-Beljak, Nives, Belaj, Melanija (ur.).
Zagreb: Institut za etnologiju i folklOris tiku (IEF), 2009. str. 65-73
CROSBI ID: 418426 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sir i vrhnje, tradicija i politika
(Cottage cheese and sour cream, tradition and politics)
Autori
Ivanišević, Jelena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni
Knjiga
Turist kao gost - prilozi kulinarskom turizmu
Urednik/ci
Rittig-Beljak, Nives, Belaj, Melanija
Izdavač
Institut za etnologiju i folklOris tiku (IEF)
Grad
Zagreb
Godina
2009
Raspon stranica
65-73
ISBN
978-953-6020-43--9
Ključne riječi
sir i vrhnje, prehrana
(cottage cheese and sour cream, nutrition)
Sažetak
Sir i vrhnje jedan su od najsnažnijih simbola hrvatske kuhinje. Namjera ovog rada je stavljanje potrošnje i običaja vezanih uz kupovinu svježeg sira i vrhnja u kulturni kontekst, ali i opisati perspektivu njegove proizvodnje u okviru zakonske regulative EU. Svježi sir i vrhnje postali su središnji motiv euroskepticizma, ali i tema koja je zauzela mnogo prostora u hrvatskim medijima. Ovaj rad pokazuje trenutnu hrvatsku legislativu kojom je regulirana proizvodnja i distribucija ovih proizvoda. Ključne riječi: sir i vrhnje, prehrana
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Etnologija i antropologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
189-1890667-0660 - Kultura prehrane u ozračju društvenih promjena 20. i početka 21. stoljeća (Belaj, Melanija, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Institut za etnologiju i folkloristiku, Zagreb
Profili:
Jelena Ivanišević
(autor)