Pregled bibliografske jedinice broj: 418401
Kada kuhaju bake... tradicija i povijest u dvjema bakinim kuharicama
Kada kuhaju bake... tradicija i povijest u dvjema bakinim kuharicama // Narodna umjetnost : hrvatski � asopis za etnologiju i folkloristiku, 45 (2008), 2; 153-164 (podatak o recenziji nije dostupan, prethodno priopćenje, znanstveni)
CROSBI ID: 418401 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kada kuhaju bake... tradicija i povijest u dvjema bakinim kuharicama
(When grandmamas cook... tradition and history in two grandmother cookbooks)
Autori
Ivanišević, Jelena
Izvornik
Narodna umjetnost : hrvatski � asopis za etnologiju i folkloristiku (0547-2504) 45
(2008), 2;
153-164
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, prethodno priopćenje, znanstveni
Ključne riječi
bakina kuhinja; privatne kuharice; nostalgične kuharice; tradicionalna prehrana; kulinarske uspomene; Samobor; Trogir
(grandmother's cooking; home cookbooks; nostalgic cookbooks; traditional nutrition; culinary memories; Samobor; Trogir)
Sažetak
Normiranje i kanoniziranje tradicionalne hrvatske kuhinje, odnosno stvaranje prepoznatljiva brenda, jedan je od svojih izraza pronašlo u sintagmi bakina kuhinja. Funkcija bake u prenošenju tradicije, u najširem smislu, već je istaknuta u mnogim radovima, a recepcija bake kao najvećeg autoriteta privatnog kuhanja, legitimira njihovu kuhinju kao zdravu, ukusnu i prije svega, tradicionalnu. Brojne kuharice i proizvodi koji nose pridjev bakin govore u prilog toj tezi. U posljednjih nekoliko godina u Hrvatskoj se pojavilo nekoliko netipičnih kuharica. Netipičnih utoliko što u velikoj mjeri iznevjeravaju osnovne postavke žanra kuharice kao priručničke literature. Analizom dviju takvih bakinih kuharica (Kuharica none Carmen i Kuharica bake Ivke) ovaj će rad pokušati pokazati na koji se način žanru kuharice priključuje povijesni sadržaji. Zanimljivost ovih kuharica ne proizlazi toliko iz primjenjivosti recepata i savjeta, koliko iz pokušaja da se prikaže širi kulturni i povijesni okvir njihova nastanka. Dvije spomenute kuharice zapravo su privatne zbirke recepata koje su bake prikupljale tijekom pedesetak godina. Ostavivši bakine recepte kako su napisani i pokušavajući opisati povijesni i kulturni kontekst u kojem su nastajale, autori ovih kuharica bake shvaćaju kao svjedokinje vremena čiji su zapisi istovremeno svjedočanstva i dokumenti o građanskom društvu Samobora i Trogira početka 20. stoljeća. Fragmenti obiteljskih povijesti, kao što su ovi šturi recepti, mogu imati jednaku vrijednost kao drugi povijesni dokument i kao takvi poslužiti iščitavanju ili oživljavanju izgubljene prošlosti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Etnologija i antropologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
189-1890667-0660 - Kultura prehrane u ozračju društvenih promjena 20. i početka 21. stoljeća (Belaj, Melanija, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Institut za etnologiju i folkloristiku, Zagreb
Profili:
Jelena Ivanišević
(autor)