Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 418110

Utjecaj prinosa grožđa na polifenolne spojeve Malvazije istarske i Chardonnaya


Puhek, Martina
Utjecaj prinosa grožđa na polifenolne spojeve Malvazije istarske i Chardonnaya, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 418110 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj prinosa grožđa na polifenolne spojeve Malvazije istarske i Chardonnaya
(Influence of grape yield on polyphenolic composition of Malvasia istriana and Chardonnay)

Autori
Puhek, Martina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
15.10

Godina
2008

Stranica
83

Mentor
Kovačević Ganić, Karin

Ključne riječi
Chardonnay; flavonoidi; Malvazija istarska; neflavonoidi; prinos
(Chardonnay; flavonoids; Malvasia istriana; non-flavonoids; yield)

Sažetak
U radu je ispitivan utjecaj različitih prinosa na polifenolni sastav dviju sorti bijelog grožđa: autohtone sorte Malvazije istarske i Chardonnay-a. Primjenjena je metoda tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC) uz Photodiode Array detekciju. Promatran je utjecaj različitih prinosa Malvazije istarske (10 ; 15 ; 20 t/ha) i Chardonnay-a (8 ; 12 ; 16 t/ha) na udjel flavonoida (flavan-3-oli, procijanidini, flavonol glikozidi) i ne-flavonoida (fenolne kiseline i trans-resveratrol), u moštu i vinu obadviju sorata. Također je ispitivan utjecaj vinifikacije na udjel polifenolnih spojeva vina u odnosu na njihov udjel u moštu. Rezultati su pokazali da je najveći udjel polifenolnih spojeva, u moštu i u vinu kod obadviju sorata, određen kod niskog prinosa, a najmanji kod visokog. Tijekom vinifikacije udjel polifenolnih spojeva se smanjuje tako da je u vinu kod obadviju sorata manji nego u moštu, s izuzetkom slobodnih hidroksicimetnih kiselina i vanilinske kiseline čiji je udjel veći u vinu u odnosu na mošt.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2737 - Stabilnost bioaktivnih sastojaka grožđa i vina

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Karin Kovačević-Ganić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Puhek, Martina
Utjecaj prinosa grožđa na polifenolne spojeve Malvazije istarske i Chardonnaya, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Puhek, M. (2008) 'Utjecaj prinosa grožđa na polifenolne spojeve Malvazije istarske i Chardonnaya', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Puhek, Martina}, year = {2008}, pages = {83}, keywords = {Chardonnay, flavonoidi, Malvazija istarska, neflavonoidi, prinos}, title = {Utjecaj prinosa gro\v{z}\dja na polifenolne spojeve Malvazije istarske i Chardonnaya}, keyword = {Chardonnay, flavonoidi, Malvazija istarska, neflavonoidi, prinos}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Puhek, Martina}, year = {2008}, pages = {83}, keywords = {Chardonnay, flavonoids, Malvasia istriana, non-flavonoids, yield}, title = {Influence of grape yield on polyphenolic composition of Malvasia istriana and Chardonnay}, keyword = {Chardonnay, flavonoids, Malvasia istriana, non-flavonoids, yield}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font