Pregled bibliografske jedinice broj: 418110
Utjecaj prinosa grožđa na polifenolne spojeve Malvazije istarske i Chardonnaya
Utjecaj prinosa grožđa na polifenolne spojeve Malvazije istarske i Chardonnaya, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 418110 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj prinosa grožđa na polifenolne spojeve Malvazije istarske i Chardonnaya
(Influence of grape yield on polyphenolic composition of Malvasia istriana and Chardonnay)
Autori
Puhek, Martina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.10
Godina
2008
Stranica
83
Mentor
Kovačević Ganić, Karin
Ključne riječi
Chardonnay; flavonoidi; Malvazija istarska; neflavonoidi; prinos
(Chardonnay; flavonoids; Malvasia istriana; non-flavonoids; yield)
Sažetak
U radu je ispitivan utjecaj različitih prinosa na polifenolni sastav dviju sorti bijelog grožđa: autohtone sorte Malvazije istarske i Chardonnay-a. Primjenjena je metoda tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC) uz Photodiode Array detekciju. Promatran je utjecaj različitih prinosa Malvazije istarske (10 ; 15 ; 20 t/ha) i Chardonnay-a (8 ; 12 ; 16 t/ha) na udjel flavonoida (flavan-3-oli, procijanidini, flavonol glikozidi) i ne-flavonoida (fenolne kiseline i trans-resveratrol), u moštu i vinu obadviju sorata. Također je ispitivan utjecaj vinifikacije na udjel polifenolnih spojeva vina u odnosu na njihov udjel u moštu. Rezultati su pokazali da je najveći udjel polifenolnih spojeva, u moštu i u vinu kod obadviju sorata, određen kod niskog prinosa, a najmanji kod visokog. Tijekom vinifikacije udjel polifenolnih spojeva se smanjuje tako da je u vinu kod obadviju sorata manji nego u moštu, s izuzetkom slobodnih hidroksicimetnih kiselina i vanilinske kiseline čiji je udjel veći u vinu u odnosu na mošt.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2737 - Stabilnost bioaktivnih sastojaka grožđa i vina
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Karin Kovačević-Ganić
(mentor)