Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 418038

Polifenolni sastav i antioksidacijska aktivnost Chardonnaya i Malvazije istarske


Šrajbek, Valentina
Polifenolni sastav i antioksidacijska aktivnost Chardonnaya i Malvazije istarske, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 418038 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Polifenolni sastav i antioksidacijska aktivnost Chardonnaya i Malvazije istarske
(Polyphenolic compounds and antioxidant activity of Chardonnay and Malvazija istarska)

Autori
Šrajbek, Valentina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
07.05

Godina
2009

Stranica
75

Mentor
Kovačević Ganić, Karin

Ključne riječi
antioksidacijska aktivnost; ABTS; DPPH; FRAP; polifenolni spojevi
(antioxidant activity; ABTS; DPPH; FRAP; pholyphenolic compounds)

Sažetak
U radu je ispitivan utjecaj prinosa grožna na polifenolni sastav i antioksidacijsku aktivnost bijelog vina sorte Chardonnay i Malvazije istarske. Za odrenivanje antioksidacijske aktivnosti vina primijenjene su DPPH, FRAP i ABTS metode. Ukupni polifenolni spojevi odreneni su metodom sa Folin-Ciocalteovim reagensom. Identifikacija i kvantifikacija pojedinačnih polifenolnih spojeva odrenena je metodom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti. Utvrneno je da prinos grožna utječe na udjel polifenolnih spojeva vina. Najzastupljeniji polifenolni spoj u vinu je trans-kaftarinska kiselina. Promatrana je i korelacija izmenu udjela ukupnih polifenolnih spojeva vina i antioksidacijske aktivnosti. Izmenu udjela ukupnih polifenolnih spojeva i antioksidacijske aktivnosti odrenene DPPH i ABTS metodom postoji korelacija, dok izmenu udjela ukupnih polifenolnih spojeva i antioksidacijske aktivnosti odrenene FRAP metodom nema značajne korelacije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2737 - Stabilnost bioaktivnih sastojaka grožđa i vina

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Karin Kovačević-Ganić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Šrajbek, Valentina
Polifenolni sastav i antioksidacijska aktivnost Chardonnaya i Malvazije istarske, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Šrajbek, V. (2009) 'Polifenolni sastav i antioksidacijska aktivnost Chardonnaya i Malvazije istarske', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}rajbek, Valentina}, year = {2009}, pages = {75}, keywords = {antioksidacijska aktivnost, ABTS, DPPH, FRAP, polifenolni spojevi}, title = {Polifenolni sastav i antioksidacijska aktivnost Chardonnaya i Malvazije istarske}, keyword = {antioksidacijska aktivnost, ABTS, DPPH, FRAP, polifenolni spojevi}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}rajbek, Valentina}, year = {2009}, pages = {75}, keywords = {antioxidant activity, ABTS, DPPH, FRAP, pholyphenolic compounds}, title = {Polyphenolic compounds and antioxidant activity of Chardonnay and Malvazija istarska}, keyword = {antioxidant activity, ABTS, DPPH, FRAP, pholyphenolic compounds}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font