Pregled bibliografske jedinice broj: 417588
Promjene fenolnog sastava i antioksidativne aktivnosti u marmeladama od jagode nakon 6 mjeseci skladištenja
Promjene fenolnog sastava i antioksidativne aktivnosti u marmeladama od jagode nakon 6 mjeseci skladištenja, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 417588 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Promjene fenolnog sastava i antioksidativne aktivnosti u marmeladama od jagode nakon 6 mjeseci skladištenja
(Changes of phenolics and antioxidant activity in strawberry jams after 6 months storage)
Autori
Mišković, Maja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
02.02
Godina
2007
Stranica
64
Mentor
Branka Levaj
Ključne riječi
fenoli ; antioksidativna aktivnost ; marmelada ; jagoda ; skladištenje
(phenolics ; antioxidant activity ; strawberry ; jam ; storage)
Sažetak
U ovom radu ispitivan je fizikalno – kemijski sastav i antioksidativna aktivnost niskokaloričnih marmelada od jagoda sorti Marmolada (iz konvencionalnog i ekološkog uzgoja) te Honeoye, Clery i NF 421 (iz konvencionalnog uzgoja) koje su skladištene 6 mjeseci. Marmelade su kuhane u vakuum – kuhaču. U analiziranim marmeladama količina topljive suhe tvari se nije bitno promijenila, a i kod pH vrijednosti promjena je bila minimalna. Količina ukupnih fenola, neflavonoida, flavonoida i antocijana se smanjila kod svih sorti, kao i antioksidativne aktivnosti koja je određena pomoću 3 različite metode.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2728 - Promjene visokovrijednih sastojaka tijekom prerade odabranih vrsta voća (Levaj, Branka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Branka Levaj
(mentor)