Pregled bibliografske jedinice broj: 417568
BIOLOŠKI AKTIVNI SPOJEVI VIŠNJE I VIŠNJE MARASKE TIJEKOM ZRENJA I SKLADIŠTENJA PRI -18° C
BIOLOŠKI AKTIVNI SPOJEVI VIŠNJE I VIŠNJE MARASKE TIJEKOM ZRENJA I SKLADIŠTENJA PRI -18° C, 2007., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 417568 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
BIOLOŠKI AKTIVNI SPOJEVI VIŠNJE I VIŠNJE MARASKE TIJEKOM ZRENJA I SKLADIŠTENJA PRI -18° C
(Biologically active compounds in sour cherry and Marasca sour cherry during ripening and storage at -18° C)
Autori
Pedisić, Sandra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
18.07
Godina
2007
Stranica
198
Mentor
Branka Levaj
Ključne riječi
antioksidativna aktivnost; antocijani; fenoli; HPLC; višnja maraska; zamrzavanje; zrenje
(antioxidant activity; nthocyanins; freezing; HPLC; phenolics; ripening; sour cherry Marasca)
Sažetak
Istraživane su promjene antocijana, fenolnih kiselina, flavonol glikozida, i flavan-3-ola u različitim ekotipovima višnje maraske s područja Zadra i Splita, te u višnjama sorte Keleris s područja Zadra i Cigančica s područja Osijeka. U navedenim sortama određivane su promijene boje te antioksidativni kapacitet. Nadalje, u ekotipovima višnje maraske i višnje Keleris ubranim u IV. terminu berbe, te u višnje Cigančica ubrane u III. terminu berbe istraživan je utjecaj zamrzavanja te skladištenja pri - 18°C tijekom 6 mjeseci na stabilnost polifenola. U istraživanim ekotipovima višnje maraske određene su značajno veće količine antocijana nego u sortama višanja Keleris i Cigančica. Tijekom zrenja količine antocijana se povećavaju, a najzastupljeniji antocijan bio je cijanidin-3-glukozilrutinozid. Ostali fenolni spojevi određeni su u manjim količinama u odnosu na antocijane, ali u višnji maraski određeni su u većim količinama nego u sortama Cigančica i Keleris. U ukupnoj količini identificiranih fenolnih spojeva flavonoli su najviše zastupljeni. Prema količini fenolnih spojeva nije moguće razlikovati iste ekotipove višnje maraske s različitih uzgojnih područja. Zamrzavanje i skladištenje pri -18oC/ 6 mjeseci utjecalo je na smanjenje gotovo svih fenolnih spojeva. Stupanj zrelosti, područje uzgoja i sorta signifikantno utječu na antioksidativni kapacitet, dok na parametre boje najviše utječe stupanj zrelosti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2728 - Promjene visokovrijednih sastojaka tijekom prerade odabranih vrsta voća (Levaj, Branka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb