Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 417568

BIOLOŠKI AKTIVNI SPOJEVI VIŠNJE I VIŠNJE MARASKE TIJEKOM ZRENJA I SKLADIŠTENJA PRI -18° C


Pedisić, Sandra
BIOLOŠKI AKTIVNI SPOJEVI VIŠNJE I VIŠNJE MARASKE TIJEKOM ZRENJA I SKLADIŠTENJA PRI -18° C, 2007., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 417568 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
BIOLOŠKI AKTIVNI SPOJEVI VIŠNJE I VIŠNJE MARASKE TIJEKOM ZRENJA I SKLADIŠTENJA PRI -18° C
(Biologically active compounds in sour cherry and Marasca sour cherry during ripening and storage at -18° C)

Autori
Pedisić, Sandra

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
18.07

Godina
2007

Stranica
198

Mentor
Branka Levaj

Ključne riječi
antioksidativna aktivnost; antocijani; fenoli; HPLC; višnja maraska; zamrzavanje; zrenje
(antioxidant activity; nthocyanins; freezing; HPLC; phenolics; ripening; sour cherry Marasca)

Sažetak
Istraživane su promjene antocijana, fenolnih kiselina, flavonol glikozida, i flavan-3-ola u različitim ekotipovima višnje maraske s područja Zadra i Splita, te u višnjama sorte Keleris s područja Zadra i Cigančica s područja Osijeka. U navedenim sortama određivane su promijene boje te antioksidativni kapacitet. Nadalje, u ekotipovima višnje maraske i višnje Keleris ubranim u IV. terminu berbe, te u višnje Cigančica ubrane u III. terminu berbe istraživan je utjecaj zamrzavanja te skladištenja pri - 18°C tijekom 6 mjeseci na stabilnost polifenola. U istraživanim ekotipovima višnje maraske određene su značajno veće količine antocijana nego u sortama višanja Keleris i Cigančica. Tijekom zrenja količine antocijana se povećavaju, a najzastupljeniji antocijan bio je cijanidin-3-glukozilrutinozid. Ostali fenolni spojevi određeni su u manjim količinama u odnosu na antocijane, ali u višnji maraski određeni su u većim količinama nego u sortama Cigančica i Keleris. U ukupnoj količini identificiranih fenolnih spojeva flavonoli su najviše zastupljeni. Prema količini fenolnih spojeva nije moguće razlikovati iste ekotipove višnje maraske s različitih uzgojnih područja. Zamrzavanje i skladištenje pri -18oC/ 6 mjeseci utjecalo je na smanjenje gotovo svih fenolnih spojeva. Stupanj zrelosti, područje uzgoja i sorta signifikantno utječu na antioksidativni kapacitet, dok na parametre boje najviše utječe stupanj zrelosti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2728 - Promjene visokovrijednih sastojaka tijekom prerade odabranih vrsta voća (Levaj, Branka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Branka Levaj (mentor)

Avatar Url Sandra Pedisić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Pedisić, Sandra
BIOLOŠKI AKTIVNI SPOJEVI VIŠNJE I VIŠNJE MARASKE TIJEKOM ZRENJA I SKLADIŠTENJA PRI -18° C, 2007., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Pedisić, S. (2007) 'BIOLOŠKI AKTIVNI SPOJEVI VIŠNJE I VIŠNJE MARASKE TIJEKOM ZRENJA I SKLADIŠTENJA PRI -18° C', doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Pedisi\'{c}, Sandra}, year = {2007}, pages = {198}, keywords = {antioksidativna aktivnost, antocijani, fenoli, HPLC, vi\v{s}nja maraska, zamrzavanje, zrenje}, title = {BIOLO\v{S}KI AKTIVNI SPOJEVI VI\v{S}NJE I VI\v{S}NJE MARASKE TIJEKOM ZRENJA I SKLADI\v{S}TENJA PRI -18° C}, keyword = {antioksidativna aktivnost, antocijani, fenoli, HPLC, vi\v{s}nja maraska, zamrzavanje, zrenje}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Pedisi\'{c}, Sandra}, year = {2007}, pages = {198}, keywords = {antioxidant activity, nthocyanins, freezing, HPLC, phenolics, ripening, sour cherry Marasca}, title = {Biologically active compounds in sour cherry and Marasca sour cherry during ripening and storage at -18° C}, keyword = {antioxidant activity, nthocyanins, freezing, HPLC, phenolics, ripening, sour cherry Marasca}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font