Pregled bibliografske jedinice broj: 414099
Određivanje ukupnih fenola i antioksidativne aktivnosti u bagremovom medu
Određivanje ukupnih fenola i antioksidativne aktivnosti u bagremovom medu, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 414099 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje ukupnih fenola i antioksidativne aktivnosti u bagremovom medu
(Determination of the total phenols and antioxidant activity in acacia honey)
Autori
Skoko, Božena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
11.07
Godina
2007
Stranica
57
Mentor
Vahčić, Nada
Ključne riječi
DPPH; fenoli; FRAP; med
(DPPH; phenolics; FRAP; honey)
Sažetak
U ovom radu je analizirano 30 uzoraka bagremova meda hrvatskog područja te je određen sadržaj ukupnih fenola pomoću modificirane Folin-Ciocalteu metode, „ anti-radikal“ aktivnost pomoću 1, 1-difenil-2-pikrilhidrazil (DPPH) metode te potencijalna antioksidativna aktivnost pomoću FRAP metode. Dobiveni rezultati pokazuju da ovi parametri jako variraju između uzoraka, iako se radi o istoj vrsti meda. Sadržaj ukupnih fenola se kretao u rasponu od 31, 72 mg/kg do 80, 11 mg/kg, „ anti-radikal“ aktivnost izražena kao IC50 u rasponu od 61, 28 % do 253, 47 %, a antioksidativna aktivnost izražena kao FRAP vrijednost od 6, 95 do 142, 43.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Nada Vahčić
(mentor)