Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 414099

Određivanje ukupnih fenola i antioksidativne aktivnosti u bagremovom medu


Skoko, Božena
Određivanje ukupnih fenola i antioksidativne aktivnosti u bagremovom medu, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 414099 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje ukupnih fenola i antioksidativne aktivnosti u bagremovom medu
(Determination of the total phenols and antioxidant activity in acacia honey)

Autori
Skoko, Božena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
11.07

Godina
2007

Stranica
57

Mentor
Vahčić, Nada

Ključne riječi
DPPH; fenoli; FRAP; med
(DPPH; phenolics; FRAP; honey)

Sažetak
U ovom radu je analizirano 30 uzoraka bagremova meda hrvatskog područja te je određen sadržaj ukupnih fenola pomoću modificirane Folin-Ciocalteu metode, „ anti-radikal“ aktivnost pomoću 1, 1-difenil-2-pikrilhidrazil (DPPH) metode te potencijalna antioksidativna aktivnost pomoću FRAP metode. Dobiveni rezultati pokazuju da ovi parametri jako variraju između uzoraka, iako se radi o istoj vrsti meda. Sadržaj ukupnih fenola se kretao u rasponu od 31, 72 mg/kg do 80, 11 mg/kg, „ anti-radikal“ aktivnost izražena kao IC50 u rasponu od 61, 28 % do 253, 47 %, a antioksidativna aktivnost izražena kao FRAP vrijednost od 6, 95 do 142, 43.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nada Vahčić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Skoko, Božena
Određivanje ukupnih fenola i antioksidativne aktivnosti u bagremovom medu, 2007., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Skoko, B. (2007) 'Određivanje ukupnih fenola i antioksidativne aktivnosti u bagremovom medu', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Skoko, Bo\v{z}ena}, year = {2007}, pages = {57}, keywords = {DPPH, fenoli, FRAP, med}, title = {Odre\djivanje ukupnih fenola i antioksidativne aktivnosti u bagremovom medu}, keyword = {DPPH, fenoli, FRAP, med}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Skoko, Bo\v{z}ena}, year = {2007}, pages = {57}, keywords = {DPPH, phenolics, FRAP, honey}, title = {Determination of the total phenols and antioxidant activity in acacia honey}, keyword = {DPPH, phenolics, FRAP, honey}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font