Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 41316

Krupnoća sjemena, prirod, komponente priroda i kakvoća slada različitih kultivara jarog pivarskog ječma


Rukavina, Hrvoje
Krupnoća sjemena, prirod, komponente priroda i kakvoća slada različitih kultivara jarog pivarskog ječma // Sjemenarstvo : genetika, oplemenjivanje bilja, cvjećarstvo i rasadničarstvo, 16 (1999), 1-2; 13-56 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 41316 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Krupnoća sjemena, prirod, komponente priroda i kakvoća slada različitih kultivara jarog pivarskog ječma
(Seed size, yield, yield components and malt quality of different spring barley cultivars)

Autori
Rukavina, Hrvoje

Izvornik
Sjemenarstvo : genetika, oplemenjivanje bilja, cvjećarstvo i rasadničarstvo (1330-0121) 16 (1999), 1-2; 13-56

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
jari pivarski ječam; krupnoća sjemena; prirod; komponente priroda; kakvoća sjemena
(spring malting barley; seed size; yield; yield components; seed quality)

Sažetak
Krupnoća sjemena jedan je od važnijih pokazatelja njegove kakvoće. Utjecaj krupnijeg sjemena strnih žitarica na veći krajnji prirod uglavnom je dobro poznat. U manjem je opsegu, međutim, izvješteno o povezanosti između krupnoće sjemena i važnijih gospodarskih osobina sjemena, žetvene efikasnosti te izravnih i neizravnih komponenti priroda. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj krupnoće sjemena na prirod, komponente priroda i pojedine pokazatelje kakvoće sjemena koje su važne za proizvodnju slada kod tri kutivara jarog pivarskog ječma, te utvrditi korelacijske povezanosti između priroda i njegovih komponenti. Istraživanje je provedeno na pokušalištu Agronomskog fakulteta u Maksimiru. Krupnoća sjemena pozitivno je utjecala na većinu ispitivanih svojstava. Veći prirod, smanjeni sadržaj vlage zrna u žetvi, manji rizik od reducirane gustoće sklopa, veća energija klijanja i veći sadržaj škroba u zrnu važni su agronomski i gospodarski pokazatelji povezani s korištenjem krupnijeg sjemena. Kultivar Knin postigao je u prosjeku najveći prorod, te se pokazao opravdano boljim od preostala dva kultivara (Tomislav i Trojanac) u većini pokazatelja kakvoće sjemena. Duljina glavne vlati, masa 1000 zrna i produkcija po klasu su pozitivno i visokoopravdano korelirani s prirodom. Visokoopravdana i pozitivna korelacija utvrđena je između duljine glavne vlati i produkcije po klasu.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
178321

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Hrvoje Rukavina (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Rukavina, Hrvoje
Krupnoća sjemena, prirod, komponente priroda i kakvoća slada različitih kultivara jarog pivarskog ječma // Sjemenarstvo : genetika, oplemenjivanje bilja, cvjećarstvo i rasadničarstvo, 16 (1999), 1-2; 13-56 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Rukavina, H. (1999) Krupnoća sjemena, prirod, komponente priroda i kakvoća slada različitih kultivara jarog pivarskog ječma. Sjemenarstvo : genetika, oplemenjivanje bilja, cvjećarstvo i rasadničarstvo, 16 (1-2), 13-56.
@article{article, author = {Rukavina, Hrvoje}, year = {1999}, pages = {13-56}, keywords = {jari pivarski je\v{c}am, krupno\'{c}a sjemena, prirod, komponente priroda, kakvo\'{c}a sjemena}, journal = {Sjemenarstvo : genetika, oplemenjivanje bilja, cvje\'{c}arstvo i rasadni\v{c}arstvo}, volume = {16}, number = {1-2}, issn = {1330-0121}, title = {Krupno\'{c}a sjemena, prirod, komponente priroda i kakvo\'{c}a slada razli\v{c}itih kultivara jarog pivarskog je\v{c}ma}, keyword = {jari pivarski je\v{c}am, krupno\'{c}a sjemena, prirod, komponente priroda, kakvo\'{c}a sjemena} }
@article{article, author = {Rukavina, Hrvoje}, year = {1999}, pages = {13-56}, keywords = {spring malting barley, seed size, yield, yield components, seed quality}, journal = {Sjemenarstvo : genetika, oplemenjivanje bilja, cvje\'{c}arstvo i rasadni\v{c}arstvo}, volume = {16}, number = {1-2}, issn = {1330-0121}, title = {Seed size, yield, yield components and malt quality of different spring barley cultivars}, keyword = {spring malting barley, seed size, yield, yield components, seed quality} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • CAB Abstracts
  • BIOSIS





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font