Pregled bibliografske jedinice broj: 412945
Značaj tradicijskih sireva s posebnim osvrtom na Lećevački sir
Značaj tradicijskih sireva s posebnim osvrtom na Lećevački sir // Mljekarstvo, 57 (2007), 1; 49-65 (međunarodna recenzija, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 412945 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Značaj tradicijskih sireva s posebnim osvrtom na Lećevački sir
(The importance of traditional cheeses with focus on Lecevacki cheese)
Autori
Matutinović, Siniša ; Rako, Ante ; Kalit, Samir ; Jasmina Havranek
Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 57
(2007), 1;
49-65
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
hrvatski tradicijski tvrdi sir; ovčje mlijeko; kvaliteta i originalnost; karakterizacija; tehnološki parametri
(Croatian traditional hard cheese; sheep milk; quality and originality; characterization; technological parameters)
Sažetak
U radu je opisano što su tradicijski hrvatski sirevi i prikazan je njihov značaj s obzirom na globalizaciju i industrijalizaciju u proizvodnji hrane. Najvažnija odlika tradicijskih sireva je njihova originalnost tehnologije i izvornost sirovine koja se ugrađuje u te proizvode. Kako se radi o proizvodima potencijalno vrlo velike profitabilnosti (visoke cijene) važno je na tim proizvodima provesti jednu od mogućih zaštita na europskoj razini. U tom smislu upravo tvrdi sirevi jadranskog i dinarskog područja čine značajan potencijal s obzirom da se u njihovoj proizvodnji koristi visoko-vrijedna sirovina – ovčje mlijeko proizvedeno od ekstenzivno uzgajanih ovaca na prirodnim pašnjacima karakterističnog botaničkog sastava u kojem dominira aromatsko mediteransko bilje. Ovo mlijeko karakterizira vrlo visok udio pojedinih kemijskih sastojaka, osobito masti i proteina, zbog čega predstavlja najbolju sirovinu upravo u proizvodnji tvrdih sireva. U radu je načinjen pregled kemijskog sastava ovčjeg mlijeka najvažnijih hrvatskih pasmina ovaca čije mlijeko se koristi u proizvodnji tvrdih sireva. U radu je načinjen pregled osnovnih tehnoloških parametara u proizvodnji tvrdih tradicijskih sireva s obzirom na vrstu, tipizaciju i toplinsku obradu mlijeka, sirenje, rezanje i obradu sirnog zrna, izgled, soljenje i zrenje sira. Prikazani su parametri karakterizacije sireva s obzirom na kemijsko-fizikalni sastav, biokemijske promjene i populaciju mikroorganizama koja dominira u tehnološkom postupku proizvodnje i zrenja, a koja određuje okus i miris zrelog sira. Također su opisane glavne značajke i tehnologija proizvodnje Lećevačkog sira kao najvažnijeg tradicijskog sira sa šireg područja Splita, koji se oduvijek proizvodio na obiteljskim gospodarstvima i u industrijskim uvjetima te su opisane njegove senzorske značajke.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1782128-2121 - Tehnološki parametri proizvodnje tradicijskih sireva u funkciji njihove zaštite (Kalit, Samir, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2124 - Funkcionalni mliječni proizvodi od ovčjeg mlijeka (Samaržija, Dubravka, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2127 - Elementi ekološke proizvodnje i analitičke metode za dokazivanje izvornosti sira (Havranek, Jasmina, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Web of Science Core Collection (WoSCC)
- Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
- SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
- Scopus
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- AGRICOLA
- AGRIS International
- CAB Abstracts
- Food Science and Technology Abstracts, Chemical Abstracts