Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 412945

Značaj tradicijskih sireva s posebnim osvrtom na Lećevački sir


Matutinović, Siniša; Rako, Ante; Kalit, Samir; Jasmina Havranek
Značaj tradicijskih sireva s posebnim osvrtom na Lećevački sir // Mljekarstvo, 57 (2007), 1; 49-65 (međunarodna recenzija, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 412945 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Značaj tradicijskih sireva s posebnim osvrtom na Lećevački sir
(The importance of traditional cheeses with focus on Lecevacki cheese)

Autori
Matutinović, Siniša ; Rako, Ante ; Kalit, Samir ; Jasmina Havranek

Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 57 (2007), 1; 49-65

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
hrvatski tradicijski tvrdi sir; ovčje mlijeko; kvaliteta i originalnost; karakterizacija; tehnološki parametri
(Croatian traditional hard cheese; sheep milk; quality and originality; characterization; technological parameters)

Sažetak
U radu je opisano što su tradicijski hrvatski sirevi i prikazan je njihov značaj s obzirom na globalizaciju i industrijalizaciju u proizvodnji hrane. Najvažnija odlika tradicijskih sireva je njihova originalnost tehnologije i izvornost sirovine koja se ugrađuje u te proizvode. Kako se radi o proizvodima potencijalno vrlo velike profitabilnosti (visoke cijene) važno je na tim proizvodima provesti jednu od mogućih zaštita na europskoj razini. U tom smislu upravo tvrdi sirevi jadranskog i dinarskog područja čine značajan potencijal s obzirom da se u njihovoj proizvodnji koristi visoko-vrijedna sirovina – ovčje mlijeko proizvedeno od ekstenzivno uzgajanih ovaca na prirodnim pašnjacima karakterističnog botaničkog sastava u kojem dominira aromatsko mediteransko bilje. Ovo mlijeko karakterizira vrlo visok udio pojedinih kemijskih sastojaka, osobito masti i proteina, zbog čega predstavlja najbolju sirovinu upravo u proizvodnji tvrdih sireva. U radu je načinjen pregled kemijskog sastava ovčjeg mlijeka najvažnijih hrvatskih pasmina ovaca čije mlijeko se koristi u proizvodnji tvrdih sireva. U radu je načinjen pregled osnovnih tehnoloških parametara u proizvodnji tvrdih tradicijskih sireva s obzirom na vrstu, tipizaciju i toplinsku obradu mlijeka, sirenje, rezanje i obradu sirnog zrna, izgled, soljenje i zrenje sira. Prikazani su parametri karakterizacije sireva s obzirom na kemijsko-fizikalni sastav, biokemijske promjene i populaciju mikroorganizama koja dominira u tehnološkom postupku proizvodnje i zrenja, a koja određuje okus i miris zrelog sira. Također su opisane glavne značajke i tehnologija proizvodnje Lećevačkog sira kao najvažnijeg tradicijskog sira sa šireg područja Splita, koji se oduvijek proizvodio na obiteljskim gospodarstvima i u industrijskim uvjetima te su opisane njegove senzorske značajke.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1782128-2121 - Tehnološki parametri proizvodnje tradicijskih sireva u funkciji njihove zaštite (Kalit, Samir, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2124 - Funkcionalni mliječni proizvodi od ovčjeg mlijeka (Samaržija, Dubravka, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2127 - Elementi ekološke proizvodnje i analitičke metode za dokazivanje izvornosti sira (Havranek, Jasmina, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ante Rako (autor)

Avatar Url Samir Kalit (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada Hrčak

Citiraj ovu publikaciju:

Matutinović, Siniša; Rako, Ante; Kalit, Samir; Jasmina Havranek
Značaj tradicijskih sireva s posebnim osvrtom na Lećevački sir // Mljekarstvo, 57 (2007), 1; 49-65 (međunarodna recenzija, pregledni rad, znanstveni)
Matutinović, S., Rako, A., Kalit, S. & Jasmina Havranek (2007) Značaj tradicijskih sireva s posebnim osvrtom na Lećevački sir. Mljekarstvo, 57 (1), 49-65.
@article{article, author = {Matutinovi\'{c}, Sini\v{s}a and Rako, Ante and Kalit, Samir}, year = {2007}, pages = {49-65}, keywords = {hrvatski tradicijski tvrdi sir, ov\v{c}je mlijeko, kvaliteta i originalnost, karakterizacija, tehnolo\v{s}ki parametri}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {57}, number = {1}, issn = {0026-704X}, title = {Zna\v{c}aj tradicijskih sireva s posebnim osvrtom na Le\'{c}eva\v{c}ki sir}, keyword = {hrvatski tradicijski tvrdi sir, ov\v{c}je mlijeko, kvaliteta i originalnost, karakterizacija, tehnolo\v{s}ki parametri} }
@article{article, author = {Matutinovi\'{c}, Sini\v{s}a and Rako, Ante and Kalit, Samir}, year = {2007}, pages = {49-65}, keywords = {Croatian traditional hard cheese, sheep milk, quality and originality, characterization, technological parameters}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {57}, number = {1}, issn = {0026-704X}, title = {The importance of traditional cheeses with focus on Lecevacki cheese}, keyword = {Croatian traditional hard cheese, sheep milk, quality and originality, characterization, technological parameters} }

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
    • SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • AGRICOLA
  • AGRIS International
  • CAB Abstracts
  • Food Science and Technology Abstracts, Chemical Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font