Pregled bibliografske jedinice broj: 412757
Fizikalno kemijska svojstva te fenolni sastav i antioksidacijski kapacitet svježe i prerađene klementine
Fizikalno kemijska svojstva te fenolni sastav i antioksidacijski kapacitet svježe i prerađene klementine, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 412757 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fizikalno kemijska svojstva te fenolni sastav i antioksidacijski kapacitet svježe i prerađene klementine
(Physico-chemical characteristic, phenolic content and antioxidant capacity in fresh and processed clementine)
Autori
Ivana Norac Kljajo
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
20.03
Godina
2008
Stranica
58
Mentor
Branka Levaj
Ključne riječi
klementina ; fenolni spojevi ; antioksidativni kapacitet ; džem ; marmelada
(clementine ; phenolic compounds ; antioxidant capacity ; jam)
Sažetak
Pulpi i kori klementine iz vrste Citrus reticulata Blanco određivana su fizikalno-kemijska svojstva, fenolni sastav i antioksidacijski kapacitet. Proizvedena su tri džema i marmelada na kojima je također provedeno ispitivanje fizikalno kemijskih svojstava, fenolni sastav i antioksidacijski kapacitet. Određen je i koeficjent korelacije između pojedinih grupa fenolnih spojeva i antioksidacijskog kapaciteta za pulpu, koru i proizvode od klementine. Količina pulpe utjecala je na ukupnu kiselost, količinu reducirajućih šećera, količinu fenolnih spojeva i čvrstoću gela ispitivanih uzoraka. Od ispitivanih uzoraka kora sadrži najveću količinu fenolnih spojeva, a od proizvoda obogaćeni džem. Između koncentracije fenolnih spojeva i antioksidacijskog kapaciteta utvrđena je pozitivna linearna korelacija, a koeficjenti korelacije su izrazito visoki u svim uzorcima. Na dobivenim proizvodima provedeno je i senzorsko ocjenjivanje te je obogaćeni džem najbolje ocijenjen.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2728 - Promjene visokovrijednih sastojaka tijekom prerade odabranih vrsta voća (Levaj, Branka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Branka Levaj
(mentor)