Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 412757

Fizikalno kemijska svojstva te fenolni sastav i antioksidacijski kapacitet svježe i prerađene klementine


Ivana Norac Kljajo
Fizikalno kemijska svojstva te fenolni sastav i antioksidacijski kapacitet svježe i prerađene klementine, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 412757 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Fizikalno kemijska svojstva te fenolni sastav i antioksidacijski kapacitet svježe i prerađene klementine
(Physico-chemical characteristic, phenolic content and antioxidant capacity in fresh and processed clementine)

Autori
Ivana Norac Kljajo

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
20.03

Godina
2008

Stranica
58

Mentor
Branka Levaj

Ključne riječi
klementina ; fenolni spojevi ; antioksidativni kapacitet ; džem ; marmelada
(clementine ; phenolic compounds ; antioxidant capacity ; jam)

Sažetak
Pulpi i kori klementine iz vrste Citrus reticulata Blanco određivana su fizikalno-kemijska svojstva, fenolni sastav i antioksidacijski kapacitet. Proizvedena su tri džema i marmelada na kojima je također provedeno ispitivanje fizikalno kemijskih svojstava, fenolni sastav i antioksidacijski kapacitet. Određen je i koeficjent korelacije između pojedinih grupa fenolnih spojeva i antioksidacijskog kapaciteta za pulpu, koru i proizvode od klementine. Količina pulpe utjecala je na ukupnu kiselost, količinu reducirajućih šećera, količinu fenolnih spojeva i čvrstoću gela ispitivanih uzoraka. Od ispitivanih uzoraka kora sadrži najveću količinu fenolnih spojeva, a od proizvoda obogaćeni džem. Između koncentracije fenolnih spojeva i antioksidacijskog kapaciteta utvrđena je pozitivna linearna korelacija, a koeficjenti korelacije su izrazito visoki u svim uzorcima. Na dobivenim proizvodima provedeno je i senzorsko ocjenjivanje te je obogaćeni džem najbolje ocijenjen.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2728 - Promjene visokovrijednih sastojaka tijekom prerade odabranih vrsta voća (Levaj, Branka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Branka Levaj (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Ivana Norac Kljajo
Fizikalno kemijska svojstva te fenolni sastav i antioksidacijski kapacitet svježe i prerađene klementine, 2008., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Ivana Norac Kljajo (2008) 'Fizikalno kemijska svojstva te fenolni sastav i antioksidacijski kapacitet svježe i prerađene klementine', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, year = {2008}, pages = {58}, keywords = {klementina, fenolni spojevi, antioksidativni kapacitet, d\v{z}em, marmelada}, title = {Fizikalno kemijska svojstva te fenolni sastav i antioksidacijski kapacitet svje\v{z}e i prera\djene klementine}, keyword = {klementina, fenolni spojevi, antioksidativni kapacitet, d\v{z}em, marmelada}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2008}, pages = {58}, keywords = {clementine, phenolic compounds, antioxidant capacity, jam}, title = {Physico-chemical characteristic, phenolic content and antioxidant capacity in fresh and processed clementine}, keyword = {clementine, phenolic compounds, antioxidant capacity, jam}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font