Pregled bibliografske jedinice broj: 412651
Polifenolni spojevi i antioksidacijski kapacitet želiranih proizvoda mandarine i klementine
Polifenolni spojevi i antioksidacijski kapacitet želiranih proizvoda mandarine i klementine, 2008., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 412651 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Polifenolni spojevi i antioksidacijski kapacitet želiranih proizvoda mandarine i klementine
(Polyphenols and antioxidant capacity in products of mandarin and clementine)
Autori
Branka Skenderović
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
18.12
Godina
2008
Stranica
63
Mentor
Branka Levaj
Ključne riječi
mandarina ; klementina ; ukupni fenoli ; flavanon glikozidi ; HPLC ; antioksidacijski kapacitet
(mandarin ; clementine ; antioxidant activity ; polyphenols ; flavonoids)
Sažetak
Cilj ovog rada je odrediti ukupne i pojedinačne (hesperidin i naringin) fenolne spojeve u želiranim proizvodima mandarine (Citrus unshiu Marcovitch) sorte Saigon i klementine (Citrus clementine) sorte Corsica SRA 63. Od svake vrste voća proizvedena su tri džema i marmelada na kojima su provedena ispitivanja. Ukupni fenolni spojevi i flavonoidi određivani su spektrofotometrijski i to flavonoidi dvjema metodama, a hesperidin i naringin (flavanon glikozidi) primjenom HPLC metode uz UV- Diode Array detekciju. Proizvodi mandarine i klementine imaju slične udjele svih ispitivanih fenolnih spojeva iako mandarina ima uglavnom nešto veće vrijednosti. Antioksidacijski kapacitet određen je primjenom DPPH, FRAP i ABTS metode. Porast udjela fenolnih spojeva i antioksidacijskog kapaciteta nije pokazao izrazitu pravilnost obzirom na udio pulpe u proizvodima. Iz skupine flavanon glikozida veći udio u svim proizvodima pokazuje hesperidin. Na temelju koeficijenata korelacije FRAP metoda pokazala se najboljom za određivanje antioksidacijskih kapaciteta želiranih proizvoda mandarine i klementine.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2728 - Promjene visokovrijednih sastojaka tijekom prerade odabranih vrsta voća (Levaj, Branka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Branka Levaj
(mentor)