Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 412651

Polifenolni spojevi i antioksidacijski kapacitet želiranih proizvoda mandarine i klementine


Branka Skenderović
Polifenolni spojevi i antioksidacijski kapacitet želiranih proizvoda mandarine i klementine, 2008., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 412651 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Polifenolni spojevi i antioksidacijski kapacitet želiranih proizvoda mandarine i klementine
(Polyphenols and antioxidant capacity in products of mandarin and clementine)

Autori
Branka Skenderović

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
18.12

Godina
2008

Stranica
63

Mentor
Branka Levaj

Ključne riječi
mandarina ; klementina ; ukupni fenoli ; flavanon glikozidi ; HPLC ; antioksidacijski kapacitet
(mandarin ; clementine ; antioxidant activity ; polyphenols ; flavonoids)

Sažetak
Cilj ovog rada je odrediti ukupne i pojedinačne (hesperidin i naringin) fenolne spojeve u želiranim proizvodima mandarine (Citrus unshiu Marcovitch) sorte Saigon i klementine (Citrus clementine) sorte Corsica SRA 63. Od svake vrste voća proizvedena su tri džema i marmelada na kojima su provedena ispitivanja. Ukupni fenolni spojevi i flavonoidi određivani su spektrofotometrijski i to flavonoidi dvjema metodama, a hesperidin i naringin (flavanon glikozidi) primjenom HPLC metode uz UV- Diode Array detekciju. Proizvodi mandarine i klementine imaju slične udjele svih ispitivanih fenolnih spojeva iako mandarina ima uglavnom nešto veće vrijednosti. Antioksidacijski kapacitet određen je primjenom DPPH, FRAP i ABTS metode. Porast udjela fenolnih spojeva i antioksidacijskog kapaciteta nije pokazao izrazitu pravilnost obzirom na udio pulpe u proizvodima. Iz skupine flavanon glikozida veći udio u svim proizvodima pokazuje hesperidin. Na temelju koeficijenata korelacije FRAP metoda pokazala se najboljom za određivanje antioksidacijskih kapaciteta želiranih proizvoda mandarine i klementine.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2728 - Promjene visokovrijednih sastojaka tijekom prerade odabranih vrsta voća (Levaj, Branka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Branka Levaj (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Branka Skenderović
Polifenolni spojevi i antioksidacijski kapacitet želiranih proizvoda mandarine i klementine, 2008., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Branka Skenderović (2008) 'Polifenolni spojevi i antioksidacijski kapacitet želiranih proizvoda mandarine i klementine', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, year = {2008}, pages = {63}, keywords = {mandarina, klementina, ukupni fenoli, flavanon glikozidi, HPLC, antioksidacijski kapacitet}, title = {Polifenolni spojevi i antioksidacijski kapacitet \v{z}eliranih proizvoda mandarine i klementine}, keyword = {mandarina, klementina, ukupni fenoli, flavanon glikozidi, HPLC, antioksidacijski kapacitet}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2008}, pages = {63}, keywords = {mandarin, clementine, antioxidant activity, polyphenols, flavonoids}, title = {Polyphenols and antioxidant capacity in products of mandarin and clementine}, keyword = {mandarin, clementine, antioxidant activity, polyphenols, flavonoids}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font