Pregled bibliografske jedinice broj: 412599
Određivanje karotenoidnih pigmenata u želiranim proizvodima mandarine i klementine
Određivanje karotenoidnih pigmenata u želiranim proizvodima mandarine i klementine, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 412599 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje karotenoidnih pigmenata u želiranim proizvodima mandarine i klementine
(Determination of carotenoid pigments in jelly products of mandarin and clementine)
Autori
Nikolina Pahel
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
03.06
Godina
2009
Stranica
76
Mentor
Branka Levaj
Ključne riječi
HPLC ; karotenoidi ; klementina ; mandarina ; senzorska analiza ; džem
(HPLC ; carotenoids ; clementine ; mandarine ; sensory analysis ; jam)
Sažetak
U radu je ispitivan fizikalno-kemijski sastav pulpa, kora i želiranih proizvoda od mandarine Citrus Unshiu cv. Saigon i klementine Citrus Clementina cv. Corsica SRA 63. Primjenom tekućinske kromatografije (HPLC) uz UV / VIS Diode Array detekciju identificirano je šest karotenoidnih pigmenata u pulpi, kori, odgorčenoj kori i želiranim proizvodima: α -karoten, β -karoten, γ -karoten, lutein, zeaksantin i β -kriptoksantin. β -karoten određen je u najvećoj, a γ -karoten u njamanjoj koncentraciji u svim uzorcima, osim u marmeladi od mandarine gdje je najviše određeno zeaksantina. Tijekom prerade pulpe u želirane proizvode količina karotenoidnih pigmenata se smanjila. Na smanjenje koncentracije karotenoidnih pigmenata utjecala je primjena povišene temperature tijekom kuhanja. Kvantitativna deskriptivna analiza i tehnika jednostavnog niza pokazale su da su želirani proizvodi visoke kvalitete, a posebno obogaćeni ekstra džem.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2728 - Promjene visokovrijednih sastojaka tijekom prerade odabranih vrsta voća (Levaj, Branka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Branka Levaj
(mentor)