Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 412599

Određivanje karotenoidnih pigmenata u želiranim proizvodima mandarine i klementine


Nikolina Pahel
Određivanje karotenoidnih pigmenata u želiranim proizvodima mandarine i klementine, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 412599 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje karotenoidnih pigmenata u želiranim proizvodima mandarine i klementine
(Determination of carotenoid pigments in jelly products of mandarin and clementine)

Autori
Nikolina Pahel

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
03.06

Godina
2009

Stranica
76

Mentor
Branka Levaj

Ključne riječi
HPLC ; karotenoidi ; klementina ; mandarina ; senzorska analiza ; džem
(HPLC ; carotenoids ; clementine ; mandarine ; sensory analysis ; jam)

Sažetak
U radu je ispitivan fizikalno-kemijski sastav pulpa, kora i želiranih proizvoda od mandarine Citrus Unshiu cv. Saigon i klementine Citrus Clementina cv. Corsica SRA 63. Primjenom tekućinske kromatografije (HPLC) uz UV / VIS Diode Array detekciju identificirano je šest karotenoidnih pigmenata u pulpi, kori, odgorčenoj kori i želiranim proizvodima: α -karoten, β -karoten, γ -karoten, lutein, zeaksantin i β -kriptoksantin. β -karoten određen je u najvećoj, a γ -karoten u njamanjoj koncentraciji u svim uzorcima, osim u marmeladi od mandarine gdje je najviše određeno zeaksantina. Tijekom prerade pulpe u želirane proizvode količina karotenoidnih pigmenata se smanjila. Na smanjenje koncentracije karotenoidnih pigmenata utjecala je primjena povišene temperature tijekom kuhanja. Kvantitativna deskriptivna analiza i tehnika jednostavnog niza pokazale su da su želirani proizvodi visoke kvalitete, a posebno obogaćeni ekstra džem.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2728 - Promjene visokovrijednih sastojaka tijekom prerade odabranih vrsta voća (Levaj, Branka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Branka Levaj (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Nikolina Pahel
Određivanje karotenoidnih pigmenata u želiranim proizvodima mandarine i klementine, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Nikolina Pahel (2009) 'Određivanje karotenoidnih pigmenata u želiranim proizvodima mandarine i klementine', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, year = {2009}, pages = {76}, keywords = {HPLC, karotenoidi, klementina, mandarina, senzorska analiza, d\v{z}em}, title = {Odre\djivanje karotenoidnih pigmenata u \v{z}eliranim proizvodima mandarine i klementine}, keyword = {HPLC, karotenoidi, klementina, mandarina, senzorska analiza, d\v{z}em}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2009}, pages = {76}, keywords = {HPLC, carotenoids, clementine, mandarine, sensory analysis, jam}, title = {Determination of carotenoid pigments in jelly products of mandarin and clementine}, keyword = {HPLC, carotenoids, clementine, mandarine, sensory analysis, jam}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font