Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 412075

Kakvoća ovčjeg mlijeka na području Dalmatinske Zagore


Matutinović, Siniša; Kalit, Samir; Prpić, Zvonimir; Havranek, Jasmina
Kakvoća ovčjeg mlijeka na području Dalmatinske Zagore // 38. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanje, Zbornik sažetaka / Hrvatska mljekarska udruga (ur.).
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2008. str. 97-98 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 412075 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kakvoća ovčjeg mlijeka na području Dalmatinske Zagore
(Quality of sheep milk on Dalmatian Inland)

Autori
Matutinović, Siniša ; Kalit, Samir ; Prpić, Zvonimir ; Havranek, Jasmina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
38. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanje, Zbornik sažetaka / Hrvatska mljekarska udruga - Zagreb : Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2008, 97-98

Skup
38. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanje

Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 23.11.2008. - 26.11.2008

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
ovčje mlijeko; kvaliteta; Dalmatinska Zagora; godina; sezona
(sheep milk; quality; Dalmatian Inland; year; season)

Sažetak
Godine 2005. započeo je projekt revitalizacije proizvodnje tradicijskog tvrdog Lećevačkog sira koji se proizvodi od miješanog ovčjeg i kravljeg sira (50:50). Stoga je pokrenut otkup ovčjeg mlijeka za potrebe proizvodnje Lećevačkog sira na području Dalmatinske Zagore. Istraživanje kvalitete ovčjeg mlijeka za navedeno područje nije se provodilo više desetljeća. Stoga je cilj ovog rada bio istražiti kakvoću ovčjeg mlijeka na tom području gdje se uglavnom uzgaja Dalmatinska pramenka. Uzorkovanje mlijeka provodilo se dva puta mjesečno na šest obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva tijekom 2006., 2007. i 2008. godine. Istraženi su slijedeći parametri kakvoće: sadržaj masti, proteina, kazeina, laktoze, suhe tvari (ST), suhe tvari bez masti (Sbm), broj somatskih stanica (BSS), ukupni broj mikroorganizama (UBMO), točka ledišta, pH vrijednost, titracijska kiselost, ukupni dušik (TN) i neproteinski dušik (NPN). Rezultati istraživanja pokazali su značajan (P<0, 05) utjecaj farme na sadržaj slijedećih parametara: mast, proteini, laktoza, ST, BSS, TN i NPN kao posljedica različitog menadžmenta na pojedinim farmama. Utvrđen je značajan utjecaj godine na sadržaj laktoze, Sbm, NPN, BSS i UBMO. Količina oborina bila je najveća u 2006. godini u usporedbi s ostalim godinama obuhvaćenim istraživanjem, stoga je utvrđen značajno (P<0, 05) veći sadržaj laktoze, Sbm, UBMO i NPN u 2006. godini u odnosu na ostale dvije godine, dok je BSS bio značajno (P<0, 05) niži. Poznato je da se na području Dalmatinske Zagore ovce uzgajaju ekstenzivno, stoga je utjecaj sezone na kakvoću mlijeka bio najveći. Sadržaj mliječne masti bio je značajno (P<0, 001) najniži u travnju i svibnju, nasuprot sadržaju NPN koji je u tom dijelu sezone bio najviši. S druge strane sadržaj proteina i kazeina značajno (P<0, 001) su bili veći u srpnju i kolovozu, dok se sadržaj laktoze značajno (P<0, 001) smanjivao s napredovanjem sezone. Sadržaj ST značajno se povećavao (P<0, 001) od travnja do kolovoza, dok su sadržaj Sbm i BSS, pH vrijednost bili značajno (P<0, 05) veći u kolovozu u odnosu na ostali dio sezone. UBMO značajno je bio veći u ljetnim mjesecima (lipanj, srpanj, kolovoz) u odnosu na proljetni dio sezone (ožujak, travanj, svibanj).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1782128-2121 - Tehnološki parametri proizvodnje tradicijskih sireva u funkciji njihove zaštite (Kalit, Samir, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2124 - Funkcionalni mliječni proizvodi od ovčjeg mlijeka (Samaržija, Dubravka, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2127 - Elementi ekološke proizvodnje i analitičke metode za dokazivanje izvornosti sira (Havranek, Jasmina, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Zvonimir Prpić (autor)

Avatar Url Jasmina Havranek (autor)

Avatar Url Samir Kalit (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Matutinović, Siniša; Kalit, Samir; Prpić, Zvonimir; Havranek, Jasmina
Kakvoća ovčjeg mlijeka na području Dalmatinske Zagore // 38. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanje, Zbornik sažetaka / Hrvatska mljekarska udruga (ur.).
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2008. str. 97-98 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Matutinović, S., Kalit, S., Prpić, Z. & Havranek, J. (2008) Kakvoća ovčjeg mlijeka na području Dalmatinske Zagore. U: Hrvatska mljekarska udruga (ur.)38. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanje, Zbornik sažetaka.
@article{article, author = {Matutinovi\'{c}, Sini\v{s}a and Kalit, Samir and Prpi\'{c}, Zvonimir and Havranek, Jasmina}, year = {2008}, pages = {97-98}, keywords = {ov\v{c}je mlijeko, kvaliteta, Dalmatinska Zagora, godina, sezona}, title = {Kakvo\'{c}a ov\v{c}jeg mlijeka na podru\v{c}ju Dalmatinske Zagore}, keyword = {ov\v{c}je mlijeko, kvaliteta, Dalmatinska Zagora, godina, sezona}, publisher = {Hrvatska mljekarska udruga (HMU)}, publisherplace = {Lovran, Hrvatska} }
@article{article, author = {Matutinovi\'{c}, Sini\v{s}a and Kalit, Samir and Prpi\'{c}, Zvonimir and Havranek, Jasmina}, year = {2008}, pages = {97-98}, keywords = {sheep milk, quality, Dalmatian Inland, year, season}, title = {Quality of sheep milk on Dalmatian Inland}, keyword = {sheep milk, quality, Dalmatian Inland, year, season}, publisher = {Hrvatska mljekarska udruga (HMU)}, publisherplace = {Lovran, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font