Pregled bibliografske jedinice broj: 411993
Hematološki i biokemijski pokazatelji u krvi svinja Turopljske pasmine
Hematološki i biokemijski pokazatelji u krvi svinja Turopljske pasmine // 44. hrvatski i 4. međunarodni simpozij agronoma : Zbornik radova / Marid, Sonja ; Lončarid, Zdenko (ur.).
Osijek, 2009. str. 733-737 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 411993 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Hematološki i biokemijski pokazatelji u krvi svinja Turopljske pasmine
(Haematological and biochemical values in blood of Turopolje pig)
Autori
Đikić, Marija ; Kostelić, Antun ; Đikić, Domagoj ; Karolyi, Danijel ; Rupić, Vlatko ; Salajpal, Krešimir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
44. hrvatski i 4. međunarodni simpozij agronoma : Zbornik radova
/ Marid, Sonja ; Lončarid, Zdenko - Osijek, 2009, 733-737
ISBN
978-953-6331-67-3
Skup
Hrvatski simpotij agronoma (44 ; 2009) ; Međunarodni simpozij agronoma (4 ; 2009)
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 16.02.2009. - 20.02.2009
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
Turopoljska svinja; krv; metaboliti krvi; aktivnost enzima; krvne stanice
(Turopolje pig; blood; metabolites; enzymes activity; blood cells)
Sažetak
U cilju postavljanja standarda za Turopoljsku pasminu svinja analizirane su vrijednosti pojedinih biokemijskih i hematoloških parametara u krvi. Istraživanje je provedeno na 19 svinja, prosječne težine 95, 5kg i starosti 568± ; 20 dana. Svinje su proizvedene (prasenje, othrana i tov) u otvorenom sustavu držanja po tradicionalnoj hrvatskoj tehnologiji niskog unosa hrane, 0, 5kg zrna kukuruza/grlu/dnevno uz iskorištavanje prirodnih izvora kao što su žir, tlo i trava. U krvnom serumu utvrđena je koncentracija glukoze, uree, kreatinina, triglicerida i ukupnog kolesterola te aktivnost enzima (CK, GGT, LDH, AST, ALT i AP), a u uzorcima pune krvi broj eritrocita (RBC) i bijelih krvnih zrnaca (WBC) te koncentracija hemoglobina (Hb). Rezultati analize pokazuju da su izmjerene vrijednosti glukoze i uree u Turopoljske pasmine neznatno niže u odnosu na referentne vrijednosti iz literature, dok su vrijednosti ostalih promatranih parametara bile unutar ili su neznatno odstupale izvan granica fizioloških vrijednosti iz literature. Stanovite razlike u vrijednostima pojedinih parametra mogu se pripisati genetskoj osnovi ali i načinu držanja/hranidbe karakteristične za Turopoljsku pasminu svinja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija, Veterinarska medicina, Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1780460-0409 - Fenotipska i genetska povezanost za svojstva kakvoće trupa i tkiva kod svinja (Đikić, Marija, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Antun Kostelić
(autor)
Domagoj Đikić
(autor)
Krešimir Salajpal
(autor)
Marija Đikić
(autor)
Vlatko Rupić
(autor)
Danijel Karolyi
(autor)