Pregled bibliografske jedinice broj: 411590
Kakvoća toplinski tretiranih plodova mandarine (Citrus unshiu Marc., cv. Owari) nakon skladištenja
Kakvoća toplinski tretiranih plodova mandarine (Citrus unshiu Marc., cv. Owari) nakon skladištenja // Pomologia Croatica, 14 (2008), 2; 143-150 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 411590 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kakvoća toplinski tretiranih plodova mandarine (Citrus unshiu Marc., cv. Owari) nakon skladištenja
(Effects of prestorage heat treatments on Satsuma mandarin fruits (Citrus unshiu Marc., cv. Owari) quality after storage)
Autori
Skendrović Babojelić, Martina ; Kovač, Ana ; Šindrak, Zoran ; Voća, Sandra
Izvornik
Pomologia Croatica (1330-6626) 14
(2008), 2;
143-150
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
mandarina unshiu; toplinski predtretman; gubitak na težini; kakvoća ploda
('Owari' Satsuma mandarin; hot water dipping pre-treatment; fruit weight loss; mandarin fruit quality)
Sažetak
Istraživan je utjecaj toplinskih predtretmana potapanjem plodova u toplu vodu na 48°C (HWD 48) i 52°C (HWD 52) te kontrole (izostanak predtretmana) na kakvoću plodova mandarine (Citrus unshiu Marc., cv. Owari) nakon 8 tjedana skladištenja na temperaturi 1 oC. Dobiveni rezultati upućuju da je kod plodova tretiranih toplom vodom došlo do manjeg gubitka na težini u odnosu na kontrolu, a utvrđen je signifikantan utjecaj predtretmana na kakvoću plodova. Boljim predtretmanom se pokazao HWD 48 čijom su se primjenom postigli najmaji gubitci plodova na težini, a zadržali zadovoljavajuću kakvoću.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-0000000-3566 - Biokemijske i histološke promjene u plodovima mandarine tijekom skladištenja
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts