Pregled bibliografske jedinice broj: 409882
Utjecaj tjelesne mase na kvalitetu polovica i mesa crne slavonske svinje
Utjecaj tjelesne mase na kvalitetu polovica i mesa crne slavonske svinje // Meso, 10 (2008), 4; 274-278 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 409882 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj tjelesne mase na kvalitetu polovica i mesa
crne slavonske svinje
(Influence of pig body mass on meat and carcass
quality of Black slavonian pig)
Autori
Senčić, Đuro ; Butko, Danijela ; Antunović, Zvonko ; Novoselec, Josip
Izvornik
Meso (1332-0025) 10
(2008), 4;
274-278
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
crna slavonska svinja ; tjelesna masa ; kvaliteta polovica i mesa
(Black Slavonian Pig ; body mass ; meat and carcass quality)
Sažetak
Istraživanje je provedeno na svinjskim polovicama i mesu od 16 crnih slavonskih svinja, tovljenih do oko 130 kg tjelesne mase (skupina A) i 16 svinja iste pasmine tovljenih do oko 110 kg tjelesne mase (skupina B). Svinje su držane u poluotvorenom sustavu, u istim smještajnim i hranidbenim uvjetima. Disekcija ohlađenih (+4º ; C) desnih svinjskih polovica obavljena je prema modificiranoj metodi Weniger i sur. (1963). Kvaliteta mesa određena je na uzorku dugog leđnog mišića (M. longissimus dorsi), uzetom u visini između 13. i 14. rebra. Tjelesne mase svinja prije klanja (110, 17 kg i 130, 37 kg) značajno su utjecale na kvalitetu polovica crnih slavonskih svinja, ali ne i njihovog mesa. Svinje veće tjelesne mase (130, 37 kg) imale su polovice različite konformacije (značajno veći relativni udjel podbratka i trbušno-rebarnog dijela te manji relativni udjel manje vrijednih dijelova i plećke) i sastava (manji relativni udjel mesa plećke i veći relativni udjel mesa trbušno-rebarnog dijela) u odnosu na svinje manje tjelesne mase (110, 17 kg). Udjel mesa u polovicama bio je podjednak (47, 06 % i 47, 16 %) u obje analizirane skupine svinja. U pogledu kvalitete mesa, koja je bila normalna, nisu utvrđene značajne razlike (p>0, 05) između analiziranih skupina svinja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-079-1780469-0225 - Hranidbeni aspekti modeliranja proizvodnosti i metaboličkog profila ovaca (Antunović, Zvonko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Đuro Senčić
(autor)
Zvonko Antunović
(autor)
Danijela Samac
(autor)
Josip Novoselec
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts