Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 409882

Utjecaj tjelesne mase na kvalitetu polovica i mesa crne slavonske svinje


Senčić, Đuro; Butko, Danijela; Antunović, Zvonko; Novoselec, Josip
Utjecaj tjelesne mase na kvalitetu polovica i mesa crne slavonske svinje // Meso, 10 (2008), 4; 274-278 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 409882 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj tjelesne mase na kvalitetu polovica i mesa crne slavonske svinje
(Influence of pig body mass on meat and carcass quality of Black slavonian pig)

Autori
Senčić, Đuro ; Butko, Danijela ; Antunović, Zvonko ; Novoselec, Josip

Izvornik
Meso (1332-0025) 10 (2008), 4; 274-278

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
crna slavonska svinja ; tjelesna masa ; kvaliteta polovica i mesa
(Black Slavonian Pig ; body mass ; meat and carcass quality)

Sažetak
Istraživanje je provedeno na svinjskim polovicama i mesu od 16 crnih slavonskih svinja, tovljenih do oko 130 kg tjelesne mase (skupina A) i 16 svinja iste pasmine tovljenih do oko 110 kg tjelesne mase (skupina B). Svinje su držane u poluotvorenom sustavu, u istim smještajnim i hranidbenim uvjetima. Disekcija ohlađenih (+4º ; C) desnih svinjskih polovica obavljena je prema modificiranoj metodi Weniger i sur. (1963). Kvaliteta mesa određena je na uzorku dugog leđnog mišića (M. longissimus dorsi), uzetom u visini između 13. i 14. rebra. Tjelesne mase svinja prije klanja (110, 17 kg i 130, 37 kg) značajno su utjecale na kvalitetu polovica crnih slavonskih svinja, ali ne i njihovog mesa. Svinje veće tjelesne mase (130, 37 kg) imale su polovice različite konformacije (značajno veći relativni udjel podbratka i trbušno-rebarnog dijela te manji relativni udjel manje vrijednih dijelova i plećke) i sastava (manji relativni udjel mesa plećke i veći relativni udjel mesa trbušno-rebarnog dijela) u odnosu na svinje manje tjelesne mase (110, 17 kg). Udjel mesa u polovicama bio je podjednak (47, 06 % i 47, 16 %) u obje analizirane skupine svinja. U pogledu kvalitete mesa, koja je bila normalna, nisu utvrđene značajne razlike (p>0, 05) između analiziranih skupina svinja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-079-1780469-0225 - Hranidbeni aspekti modeliranja proizvodnosti i metaboličkog profila ovaca (Antunović, Zvonko, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Senčić, Đuro; Butko, Danijela; Antunović, Zvonko; Novoselec, Josip
Utjecaj tjelesne mase na kvalitetu polovica i mesa crne slavonske svinje // Meso, 10 (2008), 4; 274-278 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Senčić, Đ., Butko, D., Antunović, Z. & Novoselec, J. (2008) Utjecaj tjelesne mase na kvalitetu polovica i mesa crne slavonske svinje. Meso, 10 (4), 274-278.
@article{article, author = {Sen\v{c}i\'{c}, \DJuro and Butko, Danijela and Antunovi\'{c}, Zvonko and Novoselec, Josip}, year = {2008}, pages = {274-278}, keywords = {crna slavonska svinja, tjelesna masa, kvaliteta polovica i mesa}, journal = {Meso}, volume = {10}, number = {4}, issn = {1332-0025}, title = {Utjecaj tjelesne mase na kvalitetu polovica i mesa crne slavonske svinje}, keyword = {crna slavonska svinja, tjelesna masa, kvaliteta polovica i mesa} }
@article{article, author = {Sen\v{c}i\'{c}, \DJuro and Butko, Danijela and Antunovi\'{c}, Zvonko and Novoselec, Josip}, year = {2008}, pages = {274-278}, keywords = {Black Slavonian Pig, body mass, meat and carcass quality}, journal = {Meso}, volume = {10}, number = {4}, issn = {1332-0025}, title = {Influence of pig body mass on meat and carcass quality of Black slavonian pig}, keyword = {Black Slavonian Pig, body mass, meat and carcass quality} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font