Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 409604

Kvaliteta pilećeg mesa iz ekološkog i konvencionalnog tova


Senčić, Đuro; Samac-Butko, Danijela; Antunović, Zvonko; Novoselec, Josip; Kalić, Goran
Kvaliteta pilećeg mesa iz ekološkog i konvencionalnog tova // Meso, 11I (2009), 2; 110-113 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 409604 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kvaliteta pilećeg mesa iz ekološkog i konvencionalnog tova
(Quality of chicken meat from organic and conventional fattening)

Autori
Senčić, Đuro ; Samac-Butko, Danijela ; Antunović, Zvonko ; Novoselec, Josip ; Kalić, Goran

Izvornik
Meso (1332-0025) 11I (2009), 2; 110-113

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
kvaliteta ; pileće meso ; ekološki tov ; konvencionalni tov
(quality chicken meat ; organic fattening ; conventional fattening)

Sažetak
Istraživanje je provedeno na prsnom mišićju od po 16 pilića hrvatske autohtone pasmine hrvatica, iz konvencionalnoga i ekološkoga tova. Pilići iz obje analizirane skupine tovljeni su do dobi od 98 dana. Pilići iz ekološke skupine tovljeni su prema Pravilniku o ekološkoj proizvodnji životinjskih proizvoda (NN13/02). Prosječna završna živa masa pilića iz konvencionalnoga tova bila je 0, 878 kg, a iz ekološkoga tova 0, 759 kg, dok je prosječna klaonička masa bila 0, 593 kg, odnosno 0, 523 kg. Pileće meso iz ekološkoga tova, u odnosu na ono iz konvencionalnoga tova, imalo je značajno (P<0, 05) bolju sposobnost vezanja vode (4, 34 cm2 5, 18 cm2), vrlo značajno (P<0, 01) manju L* vrijednost za boju (62, 08:64, 00), vrlo značajno (P<0, 01) veće a* i b* vrijednosti (11, 96:9, 18 i 19, 7:16, 99) i vrlo značajno (P<0, 01) bolju konzistenciju (2, 23 cm2:2, 49 cm2), dok u pogledu pH1 vrijednosti (6, 44:6, 26) i pH2 vrijednosti (5, 75:5, 74) nisu utvrđene značajne razlike (P>0, 05) između analiziranih skupina. Pileće meso iz ekološkoga tova, u odnosu na ono iz konvencionalnoga tova, imalo je vrlo značajno (P<0, 01) veći sadržaj sir. proteina (24, 31%:23, 34%) te vrlo značajno (P<0, 01) manji sadržaj vode (73, 75%:74, 06%), sir. masti(0, 78% : 1, 41%) i pepela (1, 16% : 1, 19%).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-079-1780469-0225 - Hranidbeni aspekti modeliranja proizvodnosti i metaboličkog profila ovaca (Antunović, Zvonko, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Zvonko Antunović (autor)

Avatar Url Danijela Samac (autor)

Avatar Url Đuro Senčić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Senčić, Đuro; Samac-Butko, Danijela; Antunović, Zvonko; Novoselec, Josip; Kalić, Goran
Kvaliteta pilećeg mesa iz ekološkog i konvencionalnog tova // Meso, 11I (2009), 2; 110-113 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Senčić, Đ., Samac-Butko, D., Antunović, Z., Novoselec, J. & Kalić, G. (2009) Kvaliteta pilećeg mesa iz ekološkog i konvencionalnog tova. Meso, 11I (2), 110-113.
@article{article, author = {Sen\v{c}i\'{c}, \DJuro and Samac-Butko, Danijela and Antunovi\'{c}, Zvonko and Novoselec, Josip and Kali\'{c}, Goran}, year = {2009}, pages = {110-113}, keywords = {kvaliteta, pile\'{c}e meso, ekolo\v{s}ki tov, konvencionalni tov}, journal = {Meso}, volume = {11I}, number = {2}, issn = {1332-0025}, title = {Kvaliteta pile\'{c}eg mesa iz ekolo\v{s}kog i konvencionalnog tova}, keyword = {kvaliteta, pile\'{c}e meso, ekolo\v{s}ki tov, konvencionalni tov} }
@article{article, author = {Sen\v{c}i\'{c}, \DJuro and Samac-Butko, Danijela and Antunovi\'{c}, Zvonko and Novoselec, Josip and Kali\'{c}, Goran}, year = {2009}, pages = {110-113}, keywords = {quality chicken meat, organic fattening, conventional fattening}, journal = {Meso}, volume = {11I}, number = {2}, issn = {1332-0025}, title = {Quality of chicken meat from organic and conventional fattening}, keyword = {quality chicken meat, organic fattening, conventional fattening} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font