Pregled bibliografske jedinice broj: 409604
Kvaliteta pilećeg mesa iz ekološkog i konvencionalnog tova
Kvaliteta pilećeg mesa iz ekološkog i konvencionalnog tova // Meso, 11I (2009), 2; 110-113 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 409604 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kvaliteta pilećeg mesa iz ekološkog i
konvencionalnog tova
(Quality of chicken meat from organic and
conventional fattening)
Autori
Senčić, Đuro ; Samac-Butko, Danijela ; Antunović, Zvonko ; Novoselec, Josip ; Kalić, Goran
Izvornik
Meso (1332-0025) 11I
(2009), 2;
110-113
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
kvaliteta ; pileće meso ; ekološki tov ; konvencionalni tov
(quality chicken meat ; organic fattening ; conventional fattening)
Sažetak
Istraživanje je provedeno na prsnom mišićju od po 16 pilića hrvatske autohtone pasmine hrvatica, iz konvencionalnoga i ekološkoga tova. Pilići iz obje analizirane skupine tovljeni su do dobi od 98 dana. Pilići iz ekološke skupine tovljeni su prema Pravilniku o ekološkoj proizvodnji životinjskih proizvoda (NN13/02). Prosječna završna živa masa pilića iz konvencionalnoga tova bila je 0, 878 kg, a iz ekološkoga tova 0, 759 kg, dok je prosječna klaonička masa bila 0, 593 kg, odnosno 0, 523 kg. Pileće meso iz ekološkoga tova, u odnosu na ono iz konvencionalnoga tova, imalo je značajno (P<0, 05) bolju sposobnost vezanja vode (4, 34 cm2 5, 18 cm2), vrlo značajno (P<0, 01) manju L* vrijednost za boju (62, 08:64, 00), vrlo značajno (P<0, 01) veće a* i b* vrijednosti (11, 96:9, 18 i 19, 7:16, 99) i vrlo značajno (P<0, 01) bolju konzistenciju (2, 23 cm2:2, 49 cm2), dok u pogledu pH1 vrijednosti (6, 44:6, 26) i pH2 vrijednosti (5, 75:5, 74) nisu utvrđene značajne razlike (P>0, 05) između analiziranih skupina. Pileće meso iz ekološkoga tova, u odnosu na ono iz konvencionalnoga tova, imalo je vrlo značajno (P<0, 01) veći sadržaj sir. proteina (24, 31%:23, 34%) te vrlo značajno (P<0, 01) manji sadržaj vode (73, 75%:74, 06%), sir. masti(0, 78% : 1, 41%) i pepela (1, 16% : 1, 19%).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-079-1780469-0225 - Hranidbeni aspekti modeliranja proizvodnosti i metaboličkog profila ovaca (Antunović, Zvonko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts