Pregled bibliografske jedinice broj: 407910
Ekstrakcija flavonoida iz čokolade
Ekstrakcija flavonoida iz čokolade, 2008., diplomski rad, preddiplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
CROSBI ID: 407910 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ekstrakcija flavonoida iz čokolade
(Ekstraction of flavonoids from chocolate)
Autori
Malinarić, Mia
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije
Mjesto
Zagreb
Datum
26.09
Godina
2008
Stranica
31
Mentor
Babić, Sandra
Neposredni voditelj
Mutavdžić Pavlović, Dragana
Ključne riječi
disperzija matice uzorka kroz čvrstu fazu; flavonoidi; epikatehin; procijanidin B2; čokolada
(matrix solid-phase dispersion; flavonoids; epicatechin; procyanidin B2; chocolate)
Sažetak
U ovom radu opisana je optimizacija postupka pripreme uzorka disperzijom matice uzorka kroz čvrstu fazu (MSPD). Ispitivani analiti su flavonoidi epikatehin i procijanidin B2 u uzorku čokolade. S ciljem postizanja što bolje iskoristivosti ekstrakcije i učinkovitijeg uklanjanja interferencija, izabrani postupak pripreme uzorka ispitan je s različitim sorbensima i različitim eluensima. Ispitana su dva različita sorbensa, C18 i florisil, a kao eluensi korišteni su metanol, aceton, voda i oksalna kiselina te njihove smjese. Iskoristivosti ekstrakcije određene su tankoslojnom kromatografijom. Dobiveni rezultati pokazuju da su optimalni uvjeti postignuti miješanjem uzorka sa sorbensom C18 u omjeru 1:4, te eluiranjem s eluensom sastava metanol:voda:0, 5M oksalna kiselina = 70:29, 5:0, 5 (v/v/v).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
Napomena
Bilateralni projekt HR-SLO: Razvoj kromatografskih metoda određivanja proantocijanidina u hrani i prehrambenim dodacima
POVEZANOST RADA
Projekti:
Bilateralni projekt HR-SLO: Razvoj kromatografskih metoda određivanja proantocijanidina u hrani
prehrambenim dodacima
Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb