Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 407910

Ekstrakcija flavonoida iz čokolade


Malinarić, Mia
Ekstrakcija flavonoida iz čokolade, 2008., diplomski rad, preddiplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb


CROSBI ID: 407910 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ekstrakcija flavonoida iz čokolade
(Ekstraction of flavonoids from chocolate)

Autori
Malinarić, Mia

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije

Mjesto
Zagreb

Datum
26.09

Godina
2008

Stranica
31

Mentor
Babić, Sandra

Neposredni voditelj
Mutavdžić Pavlović, Dragana

Ključne riječi
disperzija matice uzorka kroz čvrstu fazu; flavonoidi; epikatehin; procijanidin B2; čokolada
(matrix solid-phase dispersion; flavonoids; epicatechin; procyanidin B2; chocolate)

Sažetak
U ovom radu opisana je optimizacija postupka pripreme uzorka disperzijom matice uzorka kroz čvrstu fazu (MSPD). Ispitivani analiti su flavonoidi epikatehin i procijanidin B2 u uzorku čokolade. S ciljem postizanja što bolje iskoristivosti ekstrakcije i učinkovitijeg uklanjanja interferencija, izabrani postupak pripreme uzorka ispitan je s različitim sorbensima i različitim eluensima. Ispitana su dva različita sorbensa, C18 i florisil, a kao eluensi korišteni su metanol, aceton, voda i oksalna kiselina te njihove smjese. Iskoristivosti ekstrakcije određene su tankoslojnom kromatografijom. Dobiveni rezultati pokazuju da su optimalni uvjeti postignuti miješanjem uzorka sa sorbensom C18 u omjeru 1:4, te eluiranjem s eluensom sastava metanol:voda:0, 5M oksalna kiselina = 70:29, 5:0, 5 (v/v/v).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija

Napomena
Bilateralni projekt HR-SLO: Razvoj kromatografskih metoda određivanja proantocijanidina u hrani i prehrambenim dodacima



POVEZANOST RADA



Citiraj ovu publikaciju:

Malinarić, Mia
Ekstrakcija flavonoida iz čokolade, 2008., diplomski rad, preddiplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
Malinarić, M. (2008) 'Ekstrakcija flavonoida iz čokolade', diplomski rad, preddiplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Malinari\'{c}, Mia}, year = {2008}, pages = {31}, keywords = {disperzija matice uzorka kroz \v{c}vrstu fazu, flavonoidi, epikatehin, procijanidin B2, \v{c}okolada}, title = {Ekstrakcija flavonoida iz \v{c}okolade}, keyword = {disperzija matice uzorka kroz \v{c}vrstu fazu, flavonoidi, epikatehin, procijanidin B2, \v{c}okolada}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Malinari\'{c}, Mia}, year = {2008}, pages = {31}, keywords = {matrix solid-phase dispersion, flavonoids, epicatechin, procyanidin B2, chocolate}, title = {Ekstraction of flavonoids from chocolate}, keyword = {matrix solid-phase dispersion, flavonoids, epicatechin, procyanidin B2, chocolate}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font