Pregled bibliografske jedinice broj: 407615
METABOLIČKA STABILNOST I BIOLOŠKA AKTIVNOST SPOJEVA IZ VODENIH EKSTRAKATA BILJAKA Capparis spinosa i Crithmum maritimum
METABOLIČKA STABILNOST I BIOLOŠKA AKTIVNOST SPOJEVA IZ VODENIH EKSTRAKATA BILJAKA Capparis spinosa i Crithmum maritimum // XXI. HRVATSKI SKUP KEMIČARA I KEMIJSKIH INŽENJERA - Knjiga sažetaka / PREDRAG NOVAK, KATARINA PIČULJAN, SONJA SMOLEC (ur.).
Kutina: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2009. str. 21-21 (pozvano predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 407615 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
METABOLIČKA STABILNOST I BIOLOŠKA AKTIVNOST SPOJEVA IZ VODENIH EKSTRAKATA BILJAKA Capparis spinosa i Crithmum maritimum
(METABOLIC STABILITY AND BIOLOGICAL ACTIVITY OF COMPOUNDS FROM AQUEOUS EXTRACTS FROM Capparis spinosa and Crithmum maritimum)
Autori
Tea BILUŠIĆ, Laura SIRACUSA, Kerstin SCHNÄBELE, Ingrid SCHMÖLLER, Ingolf KRAUSE, Olivera POLITEO, Mladen MILOŠ, Ruberto BARATTA
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
XXI. HRVATSKI SKUP KEMIČARA I KEMIJSKIH INŽENJERA - Knjiga sažetaka
/ PREDRAG NOVAK, KATARINA PIČULJAN, SONJA SMOLEC - Kutina : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2009, 21-21
ISBN
978-953-6894-38-3
Skup
XXI. HRVATSKI SKUP KEMIČARA I KEMIJSKIH INŽENJERA
Mjesto i datum
Trogir, Hrvatska, 19.04.2009. - 22.04.2009
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
metabolička stabilnost; biološka aktivnost; vodeni ekstrakt; Capparis spinosa; Crithmum maritimum
(metabolic stability; biological activity; water extract; Capparis spinosa; Crithmum maritimum)
Sažetak
Biološka aktivnost spojeva iz namirnica biljnog podrijetla u organizmu uvjetovana je metaboličkom stabilnošću spojeva iz namirnica i stupnjem njihovih promjena tijekom probavnog procesa. Kapari (Capparis spinosa L.) i petrovac (Crithmum maritimum L.) su aromatične biljke s raznovrsnom primjenom u tzv. mediteranskom modelu prehrane. Zanimljive su zbog zastupljenosti spojeva (flavonoidi i fenolne kiseline) s izraženom biološkom aktivnošću u in vitro uvjetima. Prema rezultatima više različitih modela, vodeni ekstrakti obaju biljaka pokazuju vrlo jako antioksidacijsko djelovanje koje se očituje kroz visok stupanj uklanjanja slobodnog DPPH radikala te kroz sposobnost sprječavanja procesa oksidacije masti u modelima namirnica (metoda izbjeljivanja β -karotena i metoda s tiobarbiturnom kiselinom) i u biološkom modelu (sprječavanje oksidacije lipoproteina male gustoće izoliranog iz krvi čovjeka). Također, vodeni ekstrakt kapara pokazuje vrlo jako antiproliferacijsko djelovanje na stanice tumora debelog crijeva, izazivajući redukciju S faze i povećavajući G2 fazu staničnog ciklusa stanica tumora, tip HT-29. Rezultati simuliranog procesa probave pokazali su da su fenolne kiseline (klorogenska kiselina i njezini derivati), kao dominantni spojevi vodenog ekstrakta petrovca, i flavonoidi (rutin, kemferol-3- O-rutinozid, izoramnetin-3-O-rutinozid), glavne komponente vodenog ekstrakta kapara, izrazito nestabilni u uvjetima visokog pH u tankom crijevu. Ireverzibilne strukturne promjene fenolnih spojeva u vodenim ekstraktima odabranih biljaka rezultirale su potpunim gubitkom antioksidacijske aktivnosti ekstrakata nakon simuliranog procesa probave.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Projekti:
011-2160547-1330 - Antioksidacijski sastojci i inhibitori kolinesteraza iz aromatičnog bilja (Miloš, Mladen, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split