Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 406931

Utjecaj temperature na fermentaciju goveđe gnojovke


Kralik, Davor; Bukvić, Željko; Jovičić, Daria; Tanacković, Dejan
Utjecaj temperature na fermentaciju goveđe gnojovke // Krmiva / Lulić, Slavko (ur.).
Zagreb: Krmiva, 2009. str. 96--- (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 406931 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj temperature na fermentaciju goveđe gnojovke
(Influence of temperature on bovine manure fermentation)

Autori
Kralik, Davor ; Bukvić, Željko ; Jovičić, Daria ; Tanacković, Dejan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Krmiva / Lulić, Slavko - Zagreb : Krmiva, 2009, 96---

Skup
16th International Conference "Krmiva 2009"

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 01.06.2009. - 03.06.2009

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
bioplin ; goveđa gnojovka ; temperatura fermentacije
(biogas ; beef liquid manure ; the temperature of fermentation)

Sažetak
U stočarskoj proizvodnji veliki, a neiskorišteni, potencijali za proizvodnju energije akumulirani su u stajskom gnoju i poljoprivrednoj biomasi. Cilj istraživanja je ustanoviti utjecaj temperature na mogućnost iskorištenja separirane tekuće komponente goveđeg stajnjaka nakon separacije FAN separatorima PSS (Press Screw Separator) i njegovu konverziju u bioplin. Temperatura je jedan od najvažnijih čimbenika u procesu anaerobne fermentacije. O temperaturi ovisi brzina procesa, stupanj razgradnje te količina dobivenog bioplina. Minimalna temperatura na kojoj mogu djelovati bakterije je 3°C, pa je ispod te temperature anaerobna razgradnja zaustavljena. U istraživanjima je korištena goveđa separirana gnojovka. Anaerobna fermentacija goveđeg tekućeg separiranog stajnjaka odvijala se pri temperaturama 25°C, 35°, 55°C, i s različitim udjelima suhe tvari. Utvrđena je količina i sastav bioplina pri različitim temperaturama. Vrijeme razgradnje ovisno je o temperaturi, pa je razgradnja najbrža pri najvećoj temperaturi, tj. pri 55°C retencija fermentacije je 17 dana, a čak 49 dana je za temperature 25°C i 35°C. Najveća proizvodnja ostvarena je pri temperaturi 55°C, i to za 34, 9% više nego pri temperaturi od 35°C, ali uz 72, 77% više potrošnje energije za zagrijavanje supstrata. Značajne su razlike u količini plina pri različitim temperaturama (ANOVA, p<0, 001)

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-079-0793448-3579 - Korištenje gnojovki i leguminoza u proizvodnji energije (Kralik, Davor, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Željko Bukvić (autor)

Avatar Url Daria Jovičić (autor)

Avatar Url Davor Kralik (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kralik, Davor; Bukvić, Željko; Jovičić, Daria; Tanacković, Dejan
Utjecaj temperature na fermentaciju goveđe gnojovke // Krmiva / Lulić, Slavko (ur.).
Zagreb: Krmiva, 2009. str. 96--- (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Kralik, D., Bukvić, Ž., Jovičić, D. & Tanacković, D. (2009) Utjecaj temperature na fermentaciju goveđe gnojovke. U: Lulić, S. (ur.)Krmiva.
@article{article, author = {Kralik, Davor and Bukvi\'{c}, \v{Z}eljko and Jovi\v{c}i\'{c}, Daria and Tanackovi\'{c}, Dejan}, editor = {Luli\'{c}, S.}, year = {2009}, pages = {96---}, keywords = {bioplin, gove\dja gnojovka, temperatura fermentacije}, title = {Utjecaj temperature na fermentaciju gove\dje gnojovke}, keyword = {bioplin, gove\dja gnojovka, temperatura fermentacije}, publisher = {Krmiva}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Kralik, Davor and Bukvi\'{c}, \v{Z}eljko and Jovi\v{c}i\'{c}, Daria and Tanackovi\'{c}, Dejan}, editor = {Luli\'{c}, S.}, year = {2009}, pages = {96---}, keywords = {biogas, beef liquid manure, the temperature of fermentation}, title = {Influence of temperature on bovine manure fermentation}, keyword = {biogas, beef liquid manure, the temperature of fermentation}, publisher = {Krmiva}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font