Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 406548

Antioksidacijska aktivnost polifenola u plodovima trešanja


Čuljat, Ana
Antioksidacijska aktivnost polifenola u plodovima trešanja, 2009., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 406548 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Antioksidacijska aktivnost polifenola u plodovima trešanja
(Antioxidant activity of polyphenolics in sweet cherry fruits)

Autori
Čuljat, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
08.06

Godina
2009

Stranica
35

Mentor
Voća, Sandra

Ključne riječi
Prunus avium L.; sorte Sweetheart; Lapins; Octavia; Creska; Van i Bing; fenoli; antocijani; vitamin C; neflavonoidi; antioksidacijska aktivnost
(Prunus avium L.; cultivars Sweetheart; Lapins; Octavia; Creska; Van i Bing; phenols; anthocyans; vitamin C; non-flavonoids; antioxidant activity)

Sažetak
Poznato je da trešnja obiluje različitim antioksidacijskim tvarima, no postoje velike razlike između pojedinih sorata. Provedeno je istraživanje na sortama Sweetheart, Octavia, Lapins, Creska, Van i Bing uzgojenim na području kontinentalne i mediteranske Hrvatske. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi sadržaj polifenola (vitamina C, neflavonoida, ukupnih fenola, ukupnih antocijana), te ukupnu antioksidacijsku aktivnost u plodovima trešanja istraživanih sorata. Plodovi za analize ubrani su tijekom lipnja i srpnja 2007. godine. Uočene su značajne razlike između pojedinih sorata trešanja prema sadržaju antioksidansa. Sorta Lapins pokazala je najveći sadržaj vitamina C, fenola, neflavonoida i antocijana u odnosu na druge sorte obuhvaćene istraživanjem.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Sandra Voća (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Čuljat, Ana
Antioksidacijska aktivnost polifenola u plodovima trešanja, 2009., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
Čuljat, A. (2009) 'Antioksidacijska aktivnost polifenola u plodovima trešanja', diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{C}uljat, Ana}, year = {2009}, pages = {35}, keywords = {Prunus avium L., sorte Sweetheart, Lapins, Octavia, Creska, Van i Bing, fenoli, antocijani, vitamin C, neflavonoidi, antioksidacijska aktivnost}, title = {Antioksidacijska aktivnost polifenola u plodovima tre\v{s}anja}, keyword = {Prunus avium L., sorte Sweetheart, Lapins, Octavia, Creska, Van i Bing, fenoli, antocijani, vitamin C, neflavonoidi, antioksidacijska aktivnost}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{C}uljat, Ana}, year = {2009}, pages = {35}, keywords = {Prunus avium L., cultivars Sweetheart, Lapins, Octavia, Creska, Van i Bing, phenols, anthocyans, vitamin C, non-flavonoids, antioxidant activity}, title = {Antioxidant activity of polyphenolics in sweet cherry fruits}, keyword = {Prunus avium L., cultivars Sweetheart, Lapins, Octavia, Creska, Van i Bing, phenols, anthocyans, vitamin C, non-flavonoids, antioxidant activity}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font