Pregled bibliografske jedinice broj: 406548
Antioksidacijska aktivnost polifenola u plodovima trešanja
Antioksidacijska aktivnost polifenola u plodovima trešanja, 2009., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 406548 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antioksidacijska aktivnost polifenola u plodovima trešanja
(Antioxidant activity of polyphenolics in sweet cherry fruits)
Autori
Čuljat, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
08.06
Godina
2009
Stranica
35
Mentor
Voća, Sandra
Ključne riječi
Prunus avium L.; sorte Sweetheart; Lapins; Octavia; Creska; Van i Bing; fenoli; antocijani; vitamin C; neflavonoidi; antioksidacijska aktivnost
(Prunus avium L.; cultivars Sweetheart; Lapins; Octavia; Creska; Van i Bing; phenols; anthocyans; vitamin C; non-flavonoids; antioxidant activity)
Sažetak
Poznato je da trešnja obiluje različitim antioksidacijskim tvarima, no postoje velike razlike između pojedinih sorata. Provedeno je istraživanje na sortama Sweetheart, Octavia, Lapins, Creska, Van i Bing uzgojenim na području kontinentalne i mediteranske Hrvatske. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi sadržaj polifenola (vitamina C, neflavonoida, ukupnih fenola, ukupnih antocijana), te ukupnu antioksidacijsku aktivnost u plodovima trešanja istraživanih sorata. Plodovi za analize ubrani su tijekom lipnja i srpnja 2007. godine. Uočene su značajne razlike između pojedinih sorata trešanja prema sadržaju antioksidansa. Sorta Lapins pokazala je najveći sadržaj vitamina C, fenola, neflavonoida i antocijana u odnosu na druge sorte obuhvaćene istraživanjem.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)