Pregled bibliografske jedinice broj: 404927
Utjecaj proizvodnje GM kultura na insekte s posebnim osvrtom na pčele
Utjecaj proizvodnje GM kultura na insekte s posebnim osvrtom na pčele // XVI. međunarodno savjetovanje Krmiva 2009 : knjiga sažetaka = 9th International Conference : boolk of abstracts / Lulić, Slavko (ur.).
Zagreb: Krmiva, 2009. str. 8-8 (pozvano predavanje, domaća recenzija, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 404927 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj proizvodnje GM kultura na insekte s posebnim osvrtom na pčele
(The influence of GM crops on insects with special reference to honeybees)
Autori
Bubalo, Dragan ; Svečnjak, Lidija ; Filipi, Janja ; Kezić, Nikola
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
XVI. međunarodno savjetovanje Krmiva 2009 : knjiga sažetaka = 9th International Conference : boolk of abstracts
/ Lulić, Slavko - Zagreb : Krmiva, 2009, 8-8
Skup
Međunarodno savjetovanje Krmiva 2009 (16 ; 2009)
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 01.06.2009. - 03.06.2009
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
Gm kulture; insekti; medonosne pčele
(GM crops; insects; honeybees)
Sažetak
Postoji tijesna veza između biljaka i insekata, od kojih pčele spadaju među glavne oprašivače. U prirodi skupljaju nektar, mednu rosu, pelud, smolaste i balzamske tvari (propolis) i vodu. Nektar i medna rosa je pčelama glavna energetska hrana koju skupljaju u velikim količinama, dodaju mu vlastite izlučevine, odlažu ga u saće, izdvoje višak vode i puste da zori u med. Nektar je proizvod nektarnih žlijezda i proizveden je da bude hrana. Nektarne žlijezde su selektivne i izlučuju uglavnom ugljikohidrate. Nektar je siromašan specifičnim biljnim alkaloidima. Mednu rosu stvaraju lisne i štitaste uši koje se mogu pojaviti i na GMO biljkama. U mednoj je rosi prisutna u većoj količini i fitogena komponenta, biljni alkaloidi. Pčele ostaju vjerne biljnoj vrsti sve dok proizvodi hranu, nakon čega počinju tražiti drugi izvor. Pelud je pčelama glavna proteinsko vitaminska hrana. Pčele ga skupljaju na dlačicama i donose u košaricama zadnjih nogu u košnicu, te odlažu u stanice saća u blizini legla. U istraživanjima je veća pozornost posvećena utjecaju peluda GMO biljaka otpornih na štetočine nego biljaka otpornih na zaštitna sredstva. Istraživanja su vršena s entomofilnim biljkama kao što je pamuk i uljana repica, dok su rjeđe u istraživanjima korištene GMO biljke koje se oprašuju vjetrom, kao što je na primjer kukuruz. Košnice su postavljane na polja GMO pamuka kao i na polja pamuka koja nisu genetski modificirana. Slični su pokusi provedeni na uljanoj repici i djetelini. Praćeno je ponašanje pčela, broj posjeta cvijetu, razvoj zajednice i legla. Osim poljskih, provedeni su i laboratorijski pokusi s pčelama u kavezu, hranjenih s peludom genetski modificiranih biljaka. Nije utvrđen statistički opravdan utjecaj GMO biljaka. Tijekom jeseni i zime 2006/2007. pojavio se masovan pomor pčela u SAD-u s neobjašnjivim uzrokom. Specifični znakovi u košnicama opisani u SAD-u javljaju se i u Europi, ali sa značajno manjom učestalosti. Dio znanstvenika dovodi u vezu dugotrajno djelovanje GMO biljaka na vitalnost pčelinje zajednice i povećanje osjetljivost na poznate pčelinje bolesti. U literaturi se ne spominje utjecaj medne rose s GMO biljaka, što je svakako neophodno istražiti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1782162-2160 - Tolerantnost medonosnih pčela na varoozu
178-0000000-3580 - Palinološke odlike nektara i meda od ljekovite kadulje (Salvia officinalis) (Bubalo, Dragan, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb