Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 4046

Ispitivanje fizikalno kemijskih i senzorskih svojstava lješnjaka tijekom skladištenja i nakon prženja


Pospišil, Jasna; Šustra, A.; Galić, Božena
Ispitivanje fizikalno kemijskih i senzorskih svojstava lješnjaka tijekom skladištenja i nakon prženja // XII Međunarodno savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja / Stjepan Pliestić (ur.).
Zagreb, 1996. str. 115-129 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 4046 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ispitivanje fizikalno kemijskih i senzorskih svojstava lješnjaka tijekom skladištenja i nakon prženja
(Investigation of physico-chemical and sensorial properties of hazelnuts during the storage and after roasting)

Autori
Pospišil, Jasna ; Šustra, A. ; Galić, Božena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
XII Međunarodno savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja / Stjepan Pliestić - Zagreb, 1996, 115-129

Skup
XII Međunarodno savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja

Mjesto i datum
Stubičke Toplice, Hrvatska, 17.01.1996. - 19.01.1996

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
fizikalno-kemijska i senzorska svojstva; lješnjak; skladištenje; prženje
(physico-chemical and sensorial properties; hazelnuts; storage; roasting)

Sažetak
Biološki sustavi s niskim udjelom vode, kao što su lješnjakove jezgre, nisu ni izdaleka sasvim stabilizirani. U njima se, iako vrlo usporeno, odvijaju mnogobrojne fizikalne, kemijske i biokemijske promjene što rezuultira gubitkom nativnih (izvornih) svojstava proizvoda. U svrhu očuvanja tih svojstava istraživana je stabilnost sirove lješnjakove jezgre-istarskog dugog i istarskog okruglog, pakiranog u nepropusne plastične vrećice, u funkciji prisutne vode i optimalnih uvjeta čuvanja. Također, ispitana je i kakvoća prženih jezgri lješnjaka i to istarskih vrsta i turske okrugle vrste Levant. Provedene su fizikalno-kemijske i mikrobiološke analize te senzorska procjena uzoraka. Rezultati su pokazali da čuvanjem lješnjaka u odabranim uvjetima dolazi do desorpcije vode i sniženja aktiviteta vode (a_w). Pri tome se desorpcija vode odvija linearno a promjena a_w nelinearno s vremenom, što upućuje na konstataciju da je trajnost lješnjaka u većoj mjeri ovisna o a_w nego o udjelu prisutne vode. Trajnost jezgri istarskih lješnjaka osim o a_w ovisi i o njegovim izvornim svojstvima prije skladištenja. Nakon 60 dana čuvanja vrsta istarski dugi imala je dvostruko veći udio užegnutih jezgri od vrste istarski okrugli, unatoč nižem a_w. Na kakvoću pržene lješnjakove jezgre utječu početna svojstva, i pravilna priprema za prženje te odabrani režim prženja. Zbog neusklađenosti tih parametara lješnjakova jezgra vrste Levant bila je nakon prženja neprihvatljivih senzorskih svojstava.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
058101

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jasna Pospišil (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Pospišil, Jasna; Šustra, A.; Galić, Božena
Ispitivanje fizikalno kemijskih i senzorskih svojstava lješnjaka tijekom skladištenja i nakon prženja // XII Međunarodno savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja / Stjepan Pliestić (ur.).
Zagreb, 1996. str. 115-129 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Pospišil, J., Šustra, A. & Galić, B. (1996) Ispitivanje fizikalno kemijskih i senzorskih svojstava lješnjaka tijekom skladištenja i nakon prženja. U: Stjepan Pliestić (ur.)XII Međunarodno savjetovanje tehnologa sušenja i skladištenja.
@article{article, author = {Pospi\v{s}il, Jasna and \v{S}ustra, A. and Gali\'{c}, Bo\v{z}ena}, year = {1996}, pages = {115-129}, keywords = {fizikalno-kemijska i senzorska svojstva, lje\v{s}njak, skladi\v{s}tenje, pr\v{z}enje}, title = {Ispitivanje fizikalno kemijskih i senzorskih svojstava lje\v{s}njaka tijekom skladi\v{s}tenja i nakon pr\v{z}enja}, keyword = {fizikalno-kemijska i senzorska svojstva, lje\v{s}njak, skladi\v{s}tenje, pr\v{z}enje}, publisherplace = {Stubi\v{c}ke Toplice, Hrvatska} }
@article{article, author = {Pospi\v{s}il, Jasna and \v{S}ustra, A. and Gali\'{c}, Bo\v{z}ena}, year = {1996}, pages = {115-129}, keywords = {physico-chemical and sensorial properties, hazelnuts, storage, roasting}, title = {Investigation of physico-chemical and sensorial properties of hazelnuts during the storage and after roasting}, keyword = {physico-chemical and sensorial properties, hazelnuts, storage, roasting}, publisherplace = {Stubi\v{c}ke Toplice, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font