Pregled bibliografske jedinice broj: 404145
Kvaliteta svježih plodova šljiva ” Bistrica” , ” Elena” i ” Top”
Kvaliteta svježih plodova šljiva ” Bistrica” , ” Elena” i ” Top”, 2009., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 404145 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kvaliteta svježih plodova šljiva ” Bistrica” , ” Elena” i ” Top”
(Quality of fresh fruits plum ” Bistrica” , ” Elena” and ” Top”)
Autori
Polančec, Rosana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
26.05
Godina
2009
Stranica
36
Mentor
Voća, Sandra
Ključne riječi
sorte Bistrica; Elena i Top; kemijska analiza
(species Bistrica; Elena and Top; chemical analysis)
Sažetak
Istraživanje je provedeno na sortama šljiva Elena i Top uzgojenim na eksperimentalnom poligonu ” Jazbina” , Agronomskog fakulteta u Zagrebu i sorti Bistrica koja je uzgojena na obiteljskom gospodarstvu u Zagrebu. Analizirana je kvaliteta plodova preko slijedećih parametara (suha tvar, topljiva suha tvar, ukupna kiselost, pH vrijednost, vitamin C, ukupni fenoli, antioksidacijska aktivnost te omjer topljive suhe tvari i ukupne kiselosti). Cilj ovog istraživanja bio je ustanoviti postoje li razlike u navedenim kemijskim parametrima između istraživanih sorata. Dobiveni rezultati pokazuju da postoje signifikantne razlike između istraživanog sortimenta, npr. sorta Bistrica imala je najveću količinu vitamina C koja je iznosila 12, 01 mg/100g te količinu ukupnih fenola sa 346, 86 GAE/100g. Sorta Elena imala je najveću količinu topljive suhe tvari koja je iznosila 21, 03 °Brix-a, a sorta Top imala je najveću vrijednost ukupne kiselosti koja je iznosila 0, 69 g/kg. Sve dobivene vrijednosti bile su u zadovoljavajućim granicama.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)