Pregled bibliografske jedinice broj: 4041
Utjecaj temperature na propustljivost plinova kroz polimerni ambalažni materijal prethodno izložen djelovanju simulanata hrane
Utjecaj temperature na propustljivost plinova kroz polimerni ambalažni materijal prethodno izložen djelovanju simulanata hrane // XV.Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera / M.Gojo, N.Trajkov, S.Smolec (ur.).
Opatija, Hrvatska: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 1997. (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 4041 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj temperature na propustljivost plinova kroz polimerni ambalažni materijal prethodno izložen djelovanju simulanata hrane
(Effect of temperature on gases permeability for polymer packaging materials treated with food simulants)
Autori
Galić, Kata ; Ciković, Nada ; Kovaček, Željka ; Jurak, Irena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
XV.Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera
/ M.Gojo, N.Trajkov, S.Smolec - : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 1997
Skup
XV.Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 24.03.1997. - 26.03.1997
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
propustljivost; plinovi; polimerni ambalažni materijali; simulanti hrane
(permeability; gases; polymer packaging materials; food simulants)
Sažetak
Dobra barijerna svojstva polimernih materijala uglavnom se definiraju s obzirom na propustljivost na plinove. Fleksibilni polimeri predstavljaju važan materijal u proizvodnji različitih ambalažnih oblika za pakiranje ne samo tekućina, krutina već i prehrambenih proizvoda. U ovom radu provedena su ispitivanja propustljivosti na plinove za pojedine jednostavne i složene polimerne materijale, u temperaturnom području od 20 do 60 ^oC. Da bi se ispitao utjecaj interakcije ambalaže i sadržaja na propustljivost polimera ispitivani materijali bili su izloženi djelovanju 15 %(v/v) otopine etanola i 3 % (w/v) otopine octene kiseline. Određene su i energije aktivacije za difuziju plinova kroz polimerne filmove. Propustljivost ispitivanih materijala značajno se povećala nakon izlaganja simulantima hrane. Glavni razlog takovom povećanju je bubrenje materijala uvjetovano djelovanjem molekula vode. Općenito, svi materijali pokazali su slične vrijednosti propustljivosti na oba plina (dušik, ugljični dioksid) s izuzetkom koekstrudiranog polipropilena (PP) i Al/papir laminata. Većina materijala pokazala su linearnu ovisnost propustljivosti o temperaturi u skladu s Arrheniusovom jednadžbom dok su odstupanja uočena za dva uzorka PP te za laminate papir/poli(viniliden-klorid) i Al/papir.
Izvorni jezik
Hrvatski