Pregled bibliografske jedinice broj: 403043
PROMJENE NUTRITIVNIH VRIJEDNOSTI CRVENOG I NARANČASTOG BATATA TIJEKOM SKLADIŠTENJA
PROMJENE NUTRITIVNIH VRIJEDNOSTI CRVENOG I NARANČASTOG BATATA TIJEKOM SKLADIŠTENJA // 20.Hrvatski i 3. Međunarodni kongres tehnologa za posliježetvenu tehnologiju, ZRNKO 08. / Pliestić, Stjepan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2008. str. 56-57 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 403043 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
PROMJENE NUTRITIVNIH VRIJEDNOSTI CRVENOG I NARANČASTOG BATATA TIJEKOM SKLADIŠTENJA
(CHANGES IN THE NUTRITIONAL VALUE OF RED AND ORANGE SWEET POTATO DURING STORAGE)
Autori
Dobričević, Nadica ; Voća, Sandra ; Pliestić, Stjepan ; Novak, Bruno
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
20.Hrvatski i 3. Međunarodni kongres tehnologa za posliježetvenu tehnologiju, ZRNKO 08.
/ Pliestić, Stjepan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2008, 56-57
ISBN
978-953-6135-76-9
Skup
20.Hrvatski i 3. Međunarodni kongres tehnologa za posliježetvenu tehnologiju, ZRNKO 08.
Mjesto i datum
Stubičke Toplice, Hrvatska, 18.11.2008. - 20.11.2008
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
batat; kemijski sastav; skladištenje
(sweet potato; chemical composition; storage)
Sažetak
Zadebljali korijeni crvenog i narančastog batata skladišteni su na prosječnoj temperaturi od 15, 28 stupnjeva C i relativnoj vlagi zraka od 72, 58% tijekom 180 dana.U svježim korijenima, te tijekom skladištenja batata svakih 30 dana određivan je osnovni kemijski sastav, te je praćena promijena mase. Iz dobivenih rezultata gubitka mase dobivene su prosječne krivulje koje su modelirane linearnom regresijom, te je zaključeno da su korijeni narančastog batata intenzivnije gubili masu tijekom skladištenja.
Izvorni jezik
Hrvatski, engleski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1782133-2136 - Vrednovanje tehnologija uzgoja suptropskih kultura batata i jama
178-1652017-0585 - Identifikacija samooporavljivih procesa u biološkim materijalima (Pliestić, Stjepan, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782133-2754 - Nutritivna vrijednost plodovitog i suptropskog povrća (Dobričević, Nadica, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb