Pregled bibliografske jedinice broj: 402322
NUTRITIVNA VRIJEDNOST PET KULTIVARA RAJČICE UZGOJENE NA KAMENOJ VUNI
NUTRITIVNA VRIJEDNOST PET KULTIVARA RAJČICE UZGOJENE NA KAMENOJ VUNI // 20. Hrvatski i 3. Međunarodni kongres tehnologa za posliježetvenu tehnologiju, ZRNKO 08 / Pliestić, Stjepan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2008. str. 54-55 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 402322 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
NUTRITIVNA VRIJEDNOST PET KULTIVARA RAJČICE UZGOJENE NA KAMENOJ VUNI
(NUTRITIONAL VALUE OF FIVE TOMATO CULTIVARS GROWN ON ROCKWOOL)
Autori
Dobričević, Nadica ; Voća, Sandra ; Pliestić, Stjepan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
20. Hrvatski i 3. Međunarodni kongres tehnologa za posliježetvenu tehnologiju, ZRNKO 08
/ Pliestić, Stjepan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2008, 54-55
ISBN
978-953-6135-76-9
Skup
20. Hrvatski i 3. Međunarodni kongres tehnologa za posliježetvenu tehnologiju, ZRNKO 08
Mjesto i datum
Stubičke Toplice, Hrvatska, 18.11.2008. - 20.11.2008
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
rajčica; kemijski sastav; hidropon; sorte
(tomato; chemical composition; hydroponics system; cultivars)
Sažetak
Kvaliteta svježih plodova rajčice uzgojene na kamenoj vuni u hidroponu definirana je vanjskim karakteristikama (boja, oblik i veličina) te unitarnjim parametrima: količinom suhe tvari, šećera, ukupne kiselosti, pH, % NaCl i L-askorbinske kiseline. Istraživanje je provedeno u dvije godine na sortama: Antinea, Belle, E 27.31299, Hallay 344 i Spacestar. Rajčica je posađena u ploče kamene vune i uzorkovanje je rađeno u tri roka berbe. Količina suhe tvari iznosila je od 4, 35-5, 49% ; šećera od 3, 0-4, 2% ; ukupna kiselost od 0, 16-0, 46% ; vrijeenosti pH od 4, 31-4, 83 ; % NaCl od 0, 07-0, 20 i L-askorbinske kiseline od 12, 47-23, 94 mg/100 grama svježe sirovine. Testiranjem razlika u osnovnom kemijskom sastavu u prvoj godini opravdane su razlike u količini NaCl u prvom roku berbe, u drugoj godini nije bilo značajnih razlika.
Izvorni jezik
Hrvatski, engleski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1652017-0585 - Identifikacija samooporavljivih procesa u biološkim materijalima (Pliestić, Stjepan, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782133-2134 - Reakcija kultivara plodovitog povrća na sastav hranjive otopine (Borošić, Josip, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782133-2754 - Nutritivna vrijednost plodovitog i suptropskog povrća (Dobričević, Nadica, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb