Pregled bibliografske jedinice broj: 402153
Polifenoli vina
Polifenoli vina, 2008., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki, Zagreb
CROSBI ID: 402153 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Polifenoli vina
(Polyphenols in wine)
Autori
Bosolt, Tina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki
Mjesto
Zagreb
Datum
18.09
Godina
2008
Stranica
38
Mentor
Banović, Mara
Ključne riječi
Antioksidansi; HPLC; polifenoli; vino
(Antioxidants; HPLC; polyphenols; wine)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je ispitati kako pojedini polifenoli utječu na kvalitetu vina i ljudsko zdravlje. Fenolni spojevi su vrlo važni sastojci vina i odgovorni su za njegovu boju, oštrinu, gorčinu i stupanj oksidacije. Dijelimo ih na dvije glavne skupine: neflavonoide (hidroksibenzojeve, hidroksicimetne kiseline i stilbeni) i flavonoidi (antocijani, proantocijani, flavonoli, flavan-3-oli, flavoni i izoflavonoidi). Većina neflavonoida u vinu su prisutni u koncentraciji ispod svog senzorskog praga, ali ipak pojedini neflavonoidi sudjeluju u tvorbi gorčine vina. Flavonoidi su pronađeni u kožici, sjemenci i pulpi grožđa. Polifenolni spojevi iz vina su antioksidansi i imaju povoljan utjecaj na ljudsko zdravlje kao što su: inhibicija LDL kolesterola, prevencija raka, bolesti srca i bubrega, sljepoće. Antioksidativna aktivnost polifenola ovisi o njihovoj kemijskoj strukturi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2737 - Stabilnost bioaktivnih sastojaka grožđa i vina
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Mara Banović
(mentor)