Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 402076

Izbor vrste i optimalne količine sredstva za bistrenje vina


Skelin, Iva
Izbor vrste i optimalne količine sredstva za bistrenje vina, 2009., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 402076 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Izbor vrste i optimalne količine sredstva za bistrenje vina
(Selection of type and optimal amount of the fining agents for clarifying wine)

Autori
Skelin, Iva

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
17.04

Godina
2009

Stranica
89

Mentor
Banović, Mara

Ključne riječi
Vino; bistrenje; sredstva za bistrenje; stabilizacija
(Wine; clarifying; fining agents; stabilization)

Sažetak
Unazad par godina uočava se smanjenje potrošnje jakih alkoholnih pića, a povećanje potrošnje vina i piva. Obzirom na povećanje proizvodnje, a i kontole kakvoće vina i vinskih prerađevina, javlja se potreba za jasnim definiranjem pristupa bistrenju, odnosno stabilizaciji vina i vinskih prerađevina, te količini sredstava koja će se koristiti. Kakvoća vina i vinskih prerađevina namjenjenih za tržište procjenjuje se određivanjem fizikalno - kemijskih i organoleptičkih parametare određenih Pravilnikom o proizvodnji vina. Zadatak ovog rada bio je odrediti vrstu i optimalnu količinu sredstava za bistrenje obzirom na namjenu vina i financijske parametre, te utvrditi u kojoj mjeri upotrebljena sredstva utječu na fizikalno-kemijske i organoleptičke parametre vina. Prva cjelina ovog rada bavi se problemom tretiranja vina namjenjenih preradi u ocat, a druga cjelina bavi se problemom tretiranja stolnih konzumnih vina. Prije tretiranja, svim uzorcima određeni su fizikalno kemijski parametri propisani zakonskom regulativom. Isti parametri određeni su i nakon tretiranja prema metodama propisanim Pravilnikom o fizikalno-kemijskim metodama analize mošta, vina, drugih proizvoda od grožđa i vina, te voćnih vina. Kod stolnih konzumnih vina određivan je i udjel ukupnih fenola, flavonoida, te katehina, po metodi koju propisuju Ough i Amerine, te je za određivanje nekih hlapivih komponenata primjenjena metoda plinske kromatografije. Dobiveni rezultati pokazali su da postoje razlike u sredstavima za bistrenje vina namjenjenih preradi u ocat, te stolnih konzumnih vina. Utvrđeno je da primjenjena sredstva vrlo malo utječu na osnovne fizikalno-kemijske parametre, dok se veća promjena vidi u poboljšanju organoleptički karakteristika (miris, okus, bistroća).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2737 - Stabilnost bioaktivnih sastojaka grožđa i vina

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Mara Banović (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Skelin, Iva
Izbor vrste i optimalne količine sredstva za bistrenje vina, 2009., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Skelin, I. (2009) 'Izbor vrste i optimalne količine sredstva za bistrenje vina', magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Skelin, Iva}, year = {2009}, pages = {89}, keywords = {Vino, bistrenje, sredstva za bistrenje, stabilizacija}, title = {Izbor vrste i optimalne koli\v{c}ine sredstva za bistrenje vina}, keyword = {Vino, bistrenje, sredstva za bistrenje, stabilizacija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Skelin, Iva}, year = {2009}, pages = {89}, keywords = {Wine, clarifying, fining agents, stabilization}, title = {Selection of type and optimal amount of the fining agents for clarifying wine}, keyword = {Wine, clarifying, fining agents, stabilization}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font