Pregled bibliografske jedinice broj: 401997
Crijevna mikroflora, prehrana i zdravlje
Crijevna mikroflora, prehrana i zdravlje, 2009. (ostali članci/prilozi).
CROSBI ID: 401997 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Crijevna mikroflora, prehrana i zdravlje
(Gut microflora, food and health)
Autori
Šušković, Jagoda ; Kos, Blaženka ; Frece, Jadranka ; Beganović, Jasna ; Leboš Pavunc, Andreja
Izvornik
Priručnici stalnog medicinskog usavršavanja, Poslijediplomski tečaj stalnog medicinskog usavršavanja
Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, ostali članci/prilozi
Godina
2009
Ključne riječi
Crijevna mikroflora; prehrana; zdravlje
(Gut microflora; food; health)
Sažetak
Intestinalni ekosustav je složena mreža interakcija prokariotskih (autohtona crijevna mikroflora) i eukariotskih stanica domaćina (čovjeka ili životinje). Crijevna mikroflora iskazuje jak utjecaj na aktivnost limfatičnog tkiva probavnog sustava (eng. GALT - Gut-Associated Lymphoid Tissue) i razvoj regulacijskih mehanizama uključenih u održavanje i aktivaciju imunološkog statusa domaćina i može varirati ovisno o stabilnoj ili poremećenoj ravnoteži crijevne mikroflore. Treba imati na umu da je gastrointestinalni sustav najveći "imunološki organ" ljudskog organizma, jer površina tankog i debelog crijeva iznosi oko 300 m2, a masa crijevne mikroflore zdravog organizma čovjeka iznosi oko 1, 2 kg. Utjecaj konvencionalne prehrane kao i dodataka hrani na sastav intestinalne mikroflore je dokazan brojnim istraživanjima. Uloga crijevne mikroflore u zdravlju očituje se ne samo kroz modulaciju imunološkog odogovora, nego i kroz prevenciju karcinogeneze. Rezultati istraživanja primjene probiotika i prebiotika u svrhu uspostavljanja i održavanja ravnoteže crijevne mikroflore, dodatno su doprinjela razumijevanju kompleksnog intestinalnog ekosustava i interakcije crijevne mikroflore, prehrane i imuniteta kao pokazatelja dobrog zdravlja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jadranka Frece
(autor)
Jasna Novak
(autor)
Blaženka Kos
(autor)
Jagoda Šušković
(autor)
Andreja Leboš-Pavunc
(autor)