Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 401467

Molekularna osnova fukcionalnosti proteina sirutke


Herceg, Zoran; Režek, Anet; Rimac Brnčić, Suzana
Molekularna osnova fukcionalnosti proteina sirutke // Mljekarstvo, 58 (2008), 2; 181-193 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


CROSBI ID: 401467 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Molekularna osnova fukcionalnosti proteina sirutke
(Molecular basis of whey protein funcionality)

Autori
Herceg, Zoran ; Režek, Anet ; Rimac Brnčić, Suzana

Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 58 (2008), 2; 181-193

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
proteini sirutke ; molekularna osnova funkcionalnosti
(whey protein ; molecular basis of protein functionality)

Sažetak
Proteini sirutke čine 18 - 20 % ukupnih proteina mlijeka. Njihova nutritivna vrijednost, uz raznolika fizikalno-kemijska i funkcionalna svojstva, čine proteine sirutke široko primjenjivima u prehrambenoj industriji. Povećani zahtjevi potrošača za ukusnijim, zdravijim, prikladnijim i prirodnijim prehrambenim proizvodima omogućili su mliječnoj industriji priliku za razvijanje i opskrbu prehrambenih proizvoda dodacima sirutkinih proteina kako bi im se povećala funkcionalna i nutritivna svojstva. Razvoj tih dodataka uvelike je ovisio i o prepoznavanju važnosti razumijevanja molekularne osnove funkcionalnosti proteina od strane prehrambenih znanstvenika. Stoga je cilj ovog rada bio na jednom mjestu izložiti osnove funkcionalnosti sirutkinih proteina kao važnog dodatka prehrambenim proizvodima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-058-0580696-2533 - Nove tehnike procesiranja u proizvodnji funkcionalne hrane (Lelas, Vesna, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Herceg, Zoran; Režek, Anet; Rimac Brnčić, Suzana
Molekularna osnova fukcionalnosti proteina sirutke // Mljekarstvo, 58 (2008), 2; 181-193 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
Herceg, Z., Režek, A. & Rimac Brnčić, S. (2008) Molekularna osnova fukcionalnosti proteina sirutke. Mljekarstvo, 58 (2), 181-193.
@article{article, author = {Herceg, Zoran and Re\v{z}ek, Anet and Rimac Brn\v{c}i\'{c}, Suzana}, year = {2008}, pages = {181-193}, keywords = {proteini sirutke, molekularna osnova funkcionalnosti}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {58}, number = {2}, issn = {0026-704X}, title = {Molekularna osnova fukcionalnosti proteina sirutke}, keyword = {proteini sirutke, molekularna osnova funkcionalnosti} }
@article{article, author = {Herceg, Zoran and Re\v{z}ek, Anet and Rimac Brn\v{c}i\'{c}, Suzana}, year = {2008}, pages = {181-193}, keywords = {whey protein, molecular basis of protein functionality}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {58}, number = {2}, issn = {0026-704X}, title = {Molecular basis of whey protein funcionality}, keyword = {whey protein, molecular basis of protein functionality} }

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
    • SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • World Agriculture Economics (CAB Abstracts)





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font