Pregled bibliografske jedinice broj: 400796
Priprava i karakteriziranje modificiranog škroba tapioke smjesom adipinske kiseline i acetanhidrida
Priprava i karakteriziranje modificiranog škroba tapioke smjesom adipinske kiseline i acetanhidrida, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 400796 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Priprava i karakteriziranje modificiranog škroba tapioke smjesom adipinske kiseline i acetanhidrida
(Modification and characterization of tapioca starch modified with mixture of adipic acid and acetanhydride)
Autori
Stanković, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
30.04
Godina
2009
Stranica
42
Mentor
Babić, Jurislav
Ključne riječi
škrob tapioke; adipinska kiselina; acetanhidrid; pastozna svojstva; rezistentni škrob; DMK
(tapioca starch; adipic acid; acetanhydride; pasting properties; resistant starch; DSC)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je pripraviti modificirani škrob tapioke smjesom adipinske kiseline i acetanhidrida te ispitati njegova svojstva. U odnosu na nativni škrob tapioke, modoficirani škrob tapioke smjesom adipinske kiseline i acetanhidrida imao je nižu temperaturu želatinizacije, višu viskoznost vrha te niži indeks topljivosti. Osim toga, viskoznost paste škroba povećava se navedenom modifikacijom, kao i stabilnost tijekom miješanja pri niskim temperaturama. Modofikacija škroba tapioke povećala je probavljivost škroba.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130473-0571 - Razvoj novih modificiranih škrobova i primjena u prehrambenoj industriji (Šubarić, Drago, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Jurislav Babić
(mentor)