Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 400796

Priprava i karakteriziranje modificiranog škroba tapioke smjesom adipinske kiseline i acetanhidrida


Stanković, Ivana
Priprava i karakteriziranje modificiranog škroba tapioke smjesom adipinske kiseline i acetanhidrida, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 400796 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Priprava i karakteriziranje modificiranog škroba tapioke smjesom adipinske kiseline i acetanhidrida
(Modification and characterization of tapioca starch modified with mixture of adipic acid and acetanhydride)

Autori
Stanković, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
30.04

Godina
2009

Stranica
42

Mentor
Babić, Jurislav

Ključne riječi
škrob tapioke; adipinska kiselina; acetanhidrid; pastozna svojstva; rezistentni škrob; DMK
(tapioca starch; adipic acid; acetanhydride; pasting properties; resistant starch; DSC)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je pripraviti modificirani škrob tapioke smjesom adipinske kiseline i acetanhidrida te ispitati njegova svojstva. U odnosu na nativni škrob tapioke, modoficirani škrob tapioke smjesom adipinske kiseline i acetanhidrida imao je nižu temperaturu želatinizacije, višu viskoznost vrha te niži indeks topljivosti. Osim toga, viskoznost paste škroba povećava se navedenom modifikacijom, kao i stabilnost tijekom miješanja pri niskim temperaturama. Modofikacija škroba tapioke povećala je probavljivost škroba.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130473-0571 - Razvoj novih modificiranih škrobova i primjena u prehrambenoj industriji (Šubarić, Drago, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Jurislav Babić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Stanković, Ivana
Priprava i karakteriziranje modificiranog škroba tapioke smjesom adipinske kiseline i acetanhidrida, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Stanković, I. (2009) 'Priprava i karakteriziranje modificiranog škroba tapioke smjesom adipinske kiseline i acetanhidrida', diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Stankovi\'{c}, Ivana}, year = {2009}, pages = {42}, keywords = {\v{s}krob tapioke, adipinska kiselina, acetanhidrid, pastozna svojstva, rezistentni \v{s}krob, DMK}, title = {Priprava i karakteriziranje modificiranog \v{s}kroba tapioke smjesom adipinske kiseline i acetanhidrida}, keyword = {\v{s}krob tapioke, adipinska kiselina, acetanhidrid, pastozna svojstva, rezistentni \v{s}krob, DMK}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Stankovi\'{c}, Ivana}, year = {2009}, pages = {42}, keywords = {tapioca starch, adipic acid, acetanhydride, pasting properties, resistant starch, DSC}, title = {Modification and characterization of tapioca starch modified with mixture of adipic acid and acetanhydride}, keyword = {tapioca starch, adipic acid, acetanhydride, pasting properties, resistant starch, DSC}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font