Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 399595

Matična mliječ ; znanstvene potvrde njene učinkovitosti II dio


Oršolić, Nada
Matična mliječ ; znanstvene potvrde njene učinkovitosti II dio // Hrvatska pčela, 7-8 (2008), 522-523 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 399595 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Matična mliječ ; znanstvene potvrde njene učinkovitosti II dio
(Royal jelly ; scientific confirmation of its effectiveness)

Autori
Oršolić, Nada

Izvornik
Hrvatska pčela (1330-3635) 7-8 (2008); 522-523

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
Matična mliječ; Antialergijski učinak; Estrogenski učinak; Antibakterijski učinak; Krvni tlak
(Royal jelly; Antialergic effect; Estrogenic effect; Antibacterial effect; Blood pressure)

Sažetak
Mliječ je izlučevina posebnih žlijezda (hipofaringealne i mandibularne) pčela, koju pčele koriste za hranjenje matice i ličinki. Postoje tri tipa mliječi: radilička mliječ, matična mliječ i trutovska mliječ. Mliječ je bijele boje, kiselog pH (4, 5-5, 0), i specifična okusa. Smatra se da je diferencijacija jajašca u maticu ili radilicu posljedica različitog načina hranjenja ličinki s mliječi (Johansson 1955). U matičnoj mliječi ima 10 puta više pantotenske kiseline, biopterina i neobiopterina usporedno s radiličkom i trutovskom mliječi. Za vrijeme razvoja ličinki radilica i trutova mijenja se odnos glukoza/fruktoza od 0, 1 do 0, 7, dok u matičnoj mliječi ostaje isti tijekom cijelog vremena i iznosi 1, 2-2, 5. Matična mliječ (MM) je najviše cijenjen proizvod pčela. Postoje mnoge tvrdnje o dobrobiti matične mliječi za ljudsku zajednicu uključujući kvalitetniji život, liječenje lakših bolesti, odstranjivanje bora s lica itd. Mnoge od ovih tvrdnji trebalo bi klinički istražiti i znanstveno dokazati. Kemijski sastav matične mliječi je: voda 60-70% ; proteini 10-18% (albumini,  ,   globulini, glikoproteini, lipoproteini, 23 aminokiseline) ; šećeri 9-15% (glukoza, fruktoza, neznatne količine riboze, maltoze, izomaltoze, gentiobloze, turanoze, trehaloze, neotrehaloze) ; lipidi 1, 5-7% (fenoli, steroli i gliceroli, vosak, neutralne masti, fosfolipidi, slobodne organske kiseline) ; anorganske tvari 0, 7-1, 5% (K, Na, Ca, Mg, Cu, Fe, Mn, Zn, Si, Cr, Ni, Ag, Co, Al, As, Hg, Bi, Au, S, P) ; vitamini (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12, pantotenska kiselina, biotin, folna kiselina, inozitol, vitamin E, D, A, K, C, 336-351  g/g). U mliječi se nalaze još neki enzimi (amilaza, invertaza, katalaza, kisela fosfataza i dr.), neuroprijenosnici (acetilkolin i kolin) i spolni hormoni (estradiol, testosteron, progesteron). Farmakološki učinci matične mliječi pripisuju se 10-hidroksi-2-decenskoj kiselini, 10- hidroksidecenskoj kiselini, rojalizinu, apisinu i nekim antimikrobnim proteinima. Danas se matična mliječ intezivno istražuje, posebice u Japanu te mnoge pretpostavke njene učinkovitosti su našle i znanstvenu potvrdu. Osim što se rabi kao kozmetički i prehrambeno-dijetni dodatak vjeruje se da na zdravlje ljudi ima sličan učinak kao med ; spriječava starenje, ima hipoglikemički učinak i protutumorski. Ipak još uvijek nema dostatno podataka o učinkovitosti matične mliječi i poboljšanju zdravlja ljudi. Biološki učinak matične mliječi je istraživan uglavnom na životinjskim pokusnim modelima. Obzirom na kompleksnost matične mliječi danas se radi pročišćavanje i proučavanju biološke učinkovitosti pojedinih bioaktivnih molekula. Proteini matične mliječi čine oko polovine suhe tvari i uglavnom su topivi u vodi.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija, Temeljne medicinske znanosti, Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Projekti:
119-0000000-1255 - Kemoprevencija rasta tumora polifenolnim sastavnicama (Oršolić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)
119-0532265-1254 - Imunoadjuvantno i zaštitno djelovanje propolisa u životinja (Benković, Vesna, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nada Oršolić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Oršolić, Nada
Matična mliječ ; znanstvene potvrde njene učinkovitosti II dio // Hrvatska pčela, 7-8 (2008), 522-523 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)
Oršolić, N. (2008) Matična mliječ ; znanstvene potvrde njene učinkovitosti II dio. Hrvatska pčela, 7-8, 522-523.
@article{article, author = {Or\v{s}oli\'{c}, Nada}, year = {2008}, pages = {522-523}, keywords = {Mati\v{c}na mlije\v{c}, Antialergijski u\v{c}inak, Estrogenski u\v{c}inak, Antibakterijski u\v{c}inak, Krvni tlak}, journal = {Hrvatska p\v{c}ela}, volume = {7-8}, issn = {1330-3635}, title = {Mati\v{c}na mlije\v{c} ; znanstvene potvrde njene u\v{c}inkovitosti II dio}, keyword = {Mati\v{c}na mlije\v{c}, Antialergijski u\v{c}inak, Estrogenski u\v{c}inak, Antibakterijski u\v{c}inak, Krvni tlak} }
@article{article, author = {Or\v{s}oli\'{c}, Nada}, year = {2008}, pages = {522-523}, keywords = {Royal jelly, Antialergic effect, Estrogenic effect, Antibacterial effect, Blood pressure}, journal = {Hrvatska p\v{c}ela}, volume = {7-8}, issn = {1330-3635}, title = {Royal jelly ; scientific confirmation of its effectiveness}, keyword = {Royal jelly, Antialergic effect, Estrogenic effect, Antibacterial effect, Blood pressure} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font