Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 397614

Antibakterijsko djelovanje bakterija mliječne kiseline


Jurašić, Lina
Antibakterijsko djelovanje bakterija mliječne kiseline, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 397614 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Antibakterijsko djelovanje bakterija mliječne kiseline
(Antibacterial activity of lactic acid bacteria)

Autori
Jurašić, Lina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
01.06

Godina
2009

Stranica
55

Mentor
Kos, Blaženka

Ključne riječi
antibakterijska aktivnost; bakteriocini; Enterococcus faecium L3; Lactobacillus helveticus M92; Lactobacillus plantarum L4; liofilizacija
(antibacterial activity; bacteriocins; Enterococcus faecium L3; Lactobacillus helveticus M92; Lactobacillus plantarum L4; freeze-drying)

Sažetak
Antagonističko djelovanje prema nepoželjnim i patogenim mikroorganizmima je poželjno svojstvo starter kultura i probiotičkih sojeva bakterija mliječne kiseline (BMK). Za njihovu industrijsku primjenu potrebno ih je prirediti u koncentriranom obliku, kao liofilizirane ili koncentrirane zamrznute kulture. Stoga je u ovom radu praćeno preživljavanje triju probiotičkih sojeva Lactobacillus helveticus M92, Lactobacillus plantarum L4 i Enterococcus faecium L3 tijekom liofilizacije i čuvanja pri različitim temperaturama kao svježih koncentriranih kultura, a provedeno je i ispitivanje njihove antibakterijske aktivnosti metodom difuzije u agar i turbidimetrijskom metodom prema test mikroorganizmima: Staphylococcus aureus 3048, Staphylococcus aureus K-144, Escherichia coli 3014, Salmonella enterica serovar Typhimurium, Bacillus subtilis ATCC 6633 i Bacillus cereus. Ispitana je također i bakteriocinska aktivnost triju probiotičkih sojeva koja je usmjerena prvenstveno prema srodnim bakterijskim vrstama, metodom s dvostrukim slojem agara. Kako su bakteriocini proteinske supstancije, provedeno je taloženje proteina iz supernatanata kultura s (NH4)2SO4. Dobiveni rezultati ukazuju na potencijalnu bakteriocinsku aktivnost ispitivanih probiotičkih sojeva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Blaženka Kos (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Jurašić, Lina
Antibakterijsko djelovanje bakterija mliječne kiseline, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Jurašić, L. (2009) 'Antibakterijsko djelovanje bakterija mliječne kiseline', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Jura\v{s}i\'{c}, Lina}, year = {2009}, pages = {55}, keywords = {antibakterijska aktivnost, bakteriocini, Enterococcus faecium L3, Lactobacillus helveticus M92, Lactobacillus plantarum L4, liofilizacija}, title = {Antibakterijsko djelovanje bakterija mlije\v{c}ne kiseline}, keyword = {antibakterijska aktivnost, bakteriocini, Enterococcus faecium L3, Lactobacillus helveticus M92, Lactobacillus plantarum L4, liofilizacija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Jura\v{s}i\'{c}, Lina}, year = {2009}, pages = {55}, keywords = {antibacterial activity, bacteriocins, Enterococcus faecium L3, Lactobacillus helveticus M92, Lactobacillus plantarum L4, freeze-drying}, title = {Antibacterial activity of lactic acid bacteria}, keyword = {antibacterial activity, bacteriocins, Enterococcus faecium L3, Lactobacillus helveticus M92, Lactobacillus plantarum L4, freeze-drying}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font