Pregled bibliografske jedinice broj: 397614
Antibakterijsko djelovanje bakterija mliječne kiseline
Antibakterijsko djelovanje bakterija mliječne kiseline, 2009., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 397614 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antibakterijsko djelovanje bakterija mliječne kiseline
(Antibacterial activity of lactic acid bacteria)
Autori
Jurašić, Lina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
01.06
Godina
2009
Stranica
55
Mentor
Kos, Blaženka
Ključne riječi
antibakterijska aktivnost; bakteriocini; Enterococcus faecium L3; Lactobacillus helveticus M92; Lactobacillus plantarum L4; liofilizacija
(antibacterial activity; bacteriocins; Enterococcus faecium L3; Lactobacillus helveticus M92; Lactobacillus plantarum L4; freeze-drying)
Sažetak
Antagonističko djelovanje prema nepoželjnim i patogenim mikroorganizmima je poželjno svojstvo starter kultura i probiotičkih sojeva bakterija mliječne kiseline (BMK). Za njihovu industrijsku primjenu potrebno ih je prirediti u koncentriranom obliku, kao liofilizirane ili koncentrirane zamrznute kulture. Stoga je u ovom radu praćeno preživljavanje triju probiotičkih sojeva Lactobacillus helveticus M92, Lactobacillus plantarum L4 i Enterococcus faecium L3 tijekom liofilizacije i čuvanja pri različitim temperaturama kao svježih koncentriranih kultura, a provedeno je i ispitivanje njihove antibakterijske aktivnosti metodom difuzije u agar i turbidimetrijskom metodom prema test mikroorganizmima: Staphylococcus aureus 3048, Staphylococcus aureus K-144, Escherichia coli 3014, Salmonella enterica serovar Typhimurium, Bacillus subtilis ATCC 6633 i Bacillus cereus. Ispitana je također i bakteriocinska aktivnost triju probiotičkih sojeva koja je usmjerena prvenstveno prema srodnim bakterijskim vrstama, metodom s dvostrukim slojem agara. Kako su bakteriocini proteinske supstancije, provedeno je taloženje proteina iz supernatanata kultura s (NH4)2SO4. Dobiveni rezultati ukazuju na potencijalnu bakteriocinsku aktivnost ispitivanih probiotičkih sojeva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Blaženka Kos
(mentor)