Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 394731

Utjecaj ultrazvuka na kakvoću sirutke


Jeličić, Irena; Božanić, Rajka; Brnčić, Mladen; Tripalo, Branko
Utjecaj ultrazvuka na kakvoću sirutke // 38. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem. Zbornik sažetaka
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2008. str. 110-112 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 394731 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj ultrazvuka na kakvoću sirutke
(Influence of ultrasound on quality of whey)

Autori
Jeličić, Irena ; Božanić, Rajka ; Brnčić, Mladen ; Tripalo, Branko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
38. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem. Zbornik sažetaka / - Zagreb : Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2008, 110-112

Skup
38. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 23.11.2008. - 26.11.2008

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
sirutka; ultrazvuk; senzorska svojstva; mikrobiološke karakteristike
(whey; ultrasound; sensory properties; microbiological quality)

Sažetak
Konzerviranje mlijeka i mliječnih proizvoda upotrebom povišenih temperatura kroz kratko vrijeme još uvijek je najčešći oblik inaktivacije mikroorganizama te osiguranja adekvatne trajnosti i zdravstvene ispravnosti ovih proizvoda. Međutim, dobro je poznato kako toplinska obrada uzrokuje određene promjene poput denaturacije i taloženja proteina sirutke, taloženja mineralnih tvari, modifikacije drugih sastojaka (uglavnom laktoze, razgradnja termolabilnih vitamina) i nastanak novih tvari u reakcijama kataliziranim toplinom (Mailardove reakcije), a koje nepovoljno utječu na kvalitetu krajnjeg proizvoda. Stoga postoji sve veći interes za istraživanjem i primjenom novih alternativnih metoda procesiranja hrane koje imaju manji negativan utjecaj na nutritivna svojstva i kvalitetu proizvoda. Ultrazvuk spada u nove metode obrade hrane, a može se definirati kao energija koju proizvode zvučni valovi pri frekvencijama između 20 kHz i 2 MHz. U prehrambenoj industriji se uglavnom istražuje primjena ultrazvuka visoke snage pri niskim frekvencijama (20 do 100 kHz) obzirom da ultrazvuk pri tim frekvencijama stvara kavitacije (u tekućim medijima) - pojave na kojoj se temelji mikrobiocidni učinak ultrazvuka. U ovom radu ispitivan je utjecaj djelovanja utrazvuka na mikrobiološku sliku i senzorske karakteristike nativne slatke sirutke. Uzorci sirutke su tretirani ultrazvučnim uređajima maksimalne snage 400W i 100W u različitim vremenskim intervalima te uz promjenu amplitude ultrazvuka. Osim toga, za svaki niz mjerenja po jedan uzorak sirutke je bio pasteriziran pri 65 C/30 minuta i pri 72 C/15 sekundi. Svi uzorci su ispitivani na ukupan broj bakterija (CFU/mL) kai o na broj prisutnih stanica kvasaca i plijesni. Dobiveni rezultati su uspoređivani sa rezultatima dobivenim nacjepljivanjem nativne netretirane sirutke. Senzorsku ocjenu ocjenu svih uzoraka provela je skupina od 5 ocjenjivača, nakon završetka svakog pokusa. Ocjenjivani su izgled, boja, miris i okus tretiranih uzoraka u usporedbi s nativnom sirutkom. Značajniji utjecaj na ukupni broj mikroorganizama pokazali su tretmani sirutke ultrazvukom maksimalne snage od 400W s ultrazvučnom sondom promjera 7 mm pri amplitudi od 100% u trajanju 2, 5 i 5 minuta ; amplitudi od 75% u trajanju od 2, 5 ; 5 ; 7, 5 i 10 minuta i amplitudi od 50% u trajanju 2, 5 ; 5 i 10 minuta. Osim toga, zamjetan je utjecaj na ukupni broj mikroorganizama bio nakon tretmana ultrazvukom maksimalne snage 400W i promjera saonde od 40 mm pri amplitudi od 100% u trajanju 10 minuta te pri amplitudi od 50% u trajanju od 7, 5 i 10 minuta.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0000000-0443 - Slatki i fermentirani proizvodi na bazi sirutke i sojinog mlijeka

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Jeličić, Irena; Božanić, Rajka; Brnčić, Mladen; Tripalo, Branko
Utjecaj ultrazvuka na kakvoću sirutke // 38. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem. Zbornik sažetaka
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2008. str. 110-112 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Jeličić, I., Božanić, R., Brnčić, M. & Tripalo, B. (2008) Utjecaj ultrazvuka na kakvoću sirutke. U: 38. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem. Zbornik sažetaka.
@article{article, author = {Jeli\v{c}i\'{c}, Irena and Bo\v{z}ani\'{c}, Rajka and Brn\v{c}i\'{c}, Mladen and Tripalo, Branko}, year = {2008}, pages = {110-112}, keywords = {sirutka, ultrazvuk, senzorska svojstva, mikrobiolo\v{s}ke karakteristike}, title = {Utjecaj ultrazvuka na kakvo\'{c}u sirutke}, keyword = {sirutka, ultrazvuk, senzorska svojstva, mikrobiolo\v{s}ke karakteristike}, publisher = {Hrvatska mljekarska udruga (HMU)}, publisherplace = {Lovran, Hrvatska} }
@article{article, author = {Jeli\v{c}i\'{c}, Irena and Bo\v{z}ani\'{c}, Rajka and Brn\v{c}i\'{c}, Mladen and Tripalo, Branko}, year = {2008}, pages = {110-112}, keywords = {whey, ultrasound, sensory properties, microbiological quality}, title = {Influence of ultrasound on quality of whey}, keyword = {whey, ultrasound, sensory properties, microbiological quality}, publisher = {Hrvatska mljekarska udruga (HMU)}, publisherplace = {Lovran, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font